Podrška integritetu Ukrajine i zahtev za čvršći stav prema Rusiji 1foto EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Poljski predsednik Andržej Duda je zajedničku deklaraciju šefova države Poljske, Litvanije i Ukrajine opisao kao izraz podrške i solidarnosti sa Ukrajinom.

 

Duda, litvanski predsednik Gitanas Nauseda i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski su u ponedeljak potpisali sporazum u selu Huta na zapadu Ukrajine. U deklaraciji se izražava podrška za integritet Ukrajine i zahteva zauzimanje čvršćeg stava prema Rusiji, prenele su agencije.

Zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom se spekuliše da bi Moskva možda mogla da izvrši napad na Ukrajinu početkom sledeće godine.

Duda je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa litvanskim i ukrajinskim predsednikom rekao da je deklaracija „dokaz njihove solidarnosti“.

„Svrha deklaracije je da se pokaže solidarnost i ukaže na postojeće probleme, kao i pravac naše buduće saradnje“, dodao je poljski predsednik.

Aludirajući na Poljsku i Litvaniju, Duda je rekao da obe zemlje koje su članice EU i NATO, treba da na ovim međunarodnim forumima predstave predloge i zahteve za zajednička delovanja „da bi se obezbedile garancije za bezbednost našeg dela Evrope“.

„Usredsredili smo se na teške teme (koje se tiču bezbednosti regiona) i takođe smo razgovarali o zajednici zasnovanoj na istim interesima i bezbednosti našeg dela Evrope“, dodao je Duda.
Poljski predsednik je rekao da obe krize u regionu, i ona na granici s Belorusijom koju je inicirao beloruski režim uz podršku Moskve i pojačano vojno prisustvo Rusije u blizini granice sa Ukrajinom, „zabrinjavaju sve nas i sve naše NATO saveznike“.

„Naš stav kao predsednika Lublinskog trougla je jasan – bezbednost Ukrajine je pitanje od suštinskog značaja, ne smemo da dozvolimo da se izvede bilo kakav efektivan napad na Ukrajinu, ali pre svega moramo da uradimo sve što je moguće da takav napad sprečimo“, naglasio je Duda, dodajući da je „apsolutni protivnik bilo kakve politike ustupaka Rusiji“.

„Prema mom mišljenju Rusija treba da odstupi od delovanja koje je preduzela u poslednjih nekoliko godina“, naveo je poljski predsednik.

Zelenski je rekao da je važno koordinirati delovanja među tri zemlje i da treba deliti iskustva.

„Naš zajednički cilj jeste da uklonimo pretnju koju predstavlja Rusija i zaštitimo Evropu od agresivne ruske politike. Ukrajina, Poljska i Litvanija predvode ovaj otpor, mi shvatamo kao nijedna druga zemlja hitnost potrebe da učvrstimo naše zajedničke napore, shvatamo koliko je važno da sada govorimo jednim glasom“, rekao je.

Prema njegovim rečima, da bi se sprečila „potencijalna eskalacija Ruske Federacije i pogoršanje bezbednosne situacije u Evropi, međunarodna zajednica mora da preduzme snažne preventivne mere, umesto da reaguje na događaje koji su se već desili, kao što je bio slučaj s migrantskom krizom na poljskoj i litvanskoj granici s Belorusijom.“

Nauseda se složio da će samo saradnja omogućiti borbu protiv nelegalne migracije, sajber-napada i dezinformacija. „Rusija pokušava da izvrši pritisak na Ukrajinu i predstavlja pretnju za bliske odnose Ukrajine sa EU i NATO. Niko nema prava da donosi odluke za nezavisne države, tako da danas šaljemo jasnu poruku – posledice po Rusiju će biti veoma teške. Ne možemo da prihvatimo pokušaje da se iscrtavaju nove linije podele u Evropi u 21. veku“, naglasio je Nauseda. Poljska, Ukrajina i Litvanija su u julu 2020. formirale Lublinski trougao, format regionalne saradnje.

SAD savetuju svojim građanima da ne putuju u Ukrajinu

Američki Stejt department je u ponedeljak savetovao svoje građane da ne putuju u Ukrajinu i zbog situacije s pandemijom kovida 19 i zbog „povećane vojne pretnje Rusije“.

„Stejt department i dalje savetuje američkim građanima da ne putuju u Ukrajinu zbog pandemije kovida 19 i da razmisle da li da putuju u zemlju zbog povećanje pretnje od Rusije“, navodi se u saopštenju, prenele su agencije. Kako se dodaje, „američki građani treba da budu svesni izveštaja da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari