Litvanija, Estonija, Rumunija, Slovenija, Nemačka zatvaraju vazdužni prostor za ruske avione 1EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL

Rusija će zatvoriti svoj vazdušni prostor za rumunske avione „zbog neprijateljskih odluka rumunskih vazduhoplovnih vlasti“, saopštila je ruska federalna agencija za vazduhoplovstvo Rozavijacija.

Rumunija je ranije zabranila ruskim avio-kompanijama ulazak u svoj vazdušni prostor.

U međuvremenu, Litvanija će takođe zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avio-kompanije u subotu u ponoć, najavila je litvanska vlada, čime se blokira pristup Ukrajini iz ruskog Kalinjingrada.

„Litvanija će od ponoći zabraniti ruskim avionima da prolaze kroz vazdužni prostor naše zemlje. Nema letova za avione agresora na slobodnom nebu“, rekla je Ingrida Šimonite, litvanska premijerka.

Osim Litvanije i Rumunije i Estonija i Slovenija su u toku dana najavile blokiranje vazdušnog prostora za ruske avione.

Nemački zvaničnici saopštili su danas da se zemlja sprema da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Ministar saobraćaja Volker Vising podržava takvu meru i naredio je da se preduzmu sve pripreme za to, objavilo je njegovo ministarstvo na Tviteru.

Nekoliko sati ranije, teretni avion DHL-a, registrovan u Nemačkoj, naglo je skrenuo iz ruskog vazdušnog prostora, prema veb stranici za praćenje vazdušnog saobraćaja FlightAvare.com.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari