dmitrij kulebaFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da uđe u pregovore sa Rusijom, ali je poručio da se vojska neće predati, niti će prihvatiti bilo kakve ultimatume.

Kuleba je na konferenciji za medije rekao da je i dalje otvoren za diplomatsku diskusiju sa Moksvom, ali je upozorio da Rusija insistira na uslovima koji su za Ukrajinu neprihvatljivi, prenosi BBC.

Dodao je da je ukrajinskoj vojci neophodna dodatna pomoć i ponovio zahtev zapadnim saveznicima da pošalju borbene avione, jer bi životi mnogih civila bili spašeni kada bi ukrajinske snage mogle da napadaju ruske vojne konvoje.

Kuleba je ocenio da ruska vojska koristi taktiku koju je primenjivala tokom gađanskog rata u Siriji i pozvao je zapadne države da pomognu Ukrajini u istrazi mogućih ratnih zločina.

Naglasio je da je Marijupolj u ukrajinskim rukama, uprkos izveštajima da je ruska vojska uspela da uđe u grad, i dodao da ne veruje da će Belorusija poslati vojsku u Ukrajinu, bez obzira što je pod velikim pritiskom Rusije.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari