Foto: EPA-EFE NAJEEB ALMAHBOOBI

Britanija predvodi napore u UN da se UAE i Saudijska Arabija odvrate od napada ili da bar obećaju da neće nastojati da izgladne Hudaidu da bi ga primorali na predaju. Humanitarne agencije upozoravaju da bi napad imao katastrofalne posledice.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak na zahtev Britanije održao sednicu iza zatvorenih vrata da bi se informisao o situaciji pošto je u petak i subotu došlo do žestokih sukoba u blizini grada. UAE su obećali da će preuzeti luku jer, kako su saopštili, veruju da je Huti koriste za krijumčarenje oružja, uključujući rakete za napade na samu Saudijsku Arabiju. “Trenutno vodimo intenzivne razgovore. Nadam se da će biti moguće izbeći bitku za Hudaidu”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Prema njegovim rečima, izaslanik UN za Jemen Martin Grifits putuje između Sane i UAE i Saudijske Arabije. Jedan od predloga jeste da UN preuzmu kontrolu nad lukom ili gradom.

Pošto je u ponedeljak govorio u Savetu bezbednosti UN, šef za humanitarna pitanja u UN Mark Loukok je rekao novinarima da “ako u bilo kom vremenskom periodu Hudaida ne bude funkcionisala, posledice kada je reč o humanitarnoj situaciji će biti katastrofalne”.

Britanski ministar za Bliski istok Alister Bart više puta je apelovao na UAE da ne napadaju luku, ali je rekao poslanicima u donjem domu Parlamenta da će međunarodno pravo biti prekršeno samo ako se napad iskoristi politički da bi se izgladnjivao narod. “Specijalni izaslanik UN je prethodno izrazio zabrinutost da bi sukobi u Hudaidi ‘jednim napadom’ mogli da isključe mogućnost pregovora o miru. Od suštinskog je značaja da mu se da vreme koje mu je potrebno da omogući rešenje pregovorima da bi se izbegao konflikt u gradu i mi podržavamo njegove napore”, rekao je Bart.

Kako piše Gardijan, gotovo da nema nagoveštaja da su Britanci i Amerikanci voljni da proglase obustavu prodaje oružja Saudijcima niti postoji nagoveštaj bilo kakvog njihovog neslaganja s napadom Saudijaca. Bart je rekao da Saudijci smatraju pretnju napadom načinom da se na Hute izvrši pritisak da pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Ujedinjene nacije su upozorile koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija da bi vojni napad ili opsada grada, koji je dugo ratna meta, rezultirala raseljavanjem 250.000 ljudi. Šef britanske diplomatije Boris DŽonson je prošlog vikenda razgovarao s ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adelom al DŽubeirom, ministrom spoljnih poslova UAEA Abdulahom bin Zajedom kao i s Grifitsom. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je obavio slične razgovore, ali nije apelovao da se napad ne izvede. On je jednostavno rekao da sve strane treba da ispunjavaju svoje obaveze prema UN, dodajući da “je stavio jasno do znanja da imamo želju da rešimo njihove zabrinutosti u vezi s bezbednošću istovremeno štiteći slobodan protok humanitarne pomoći i uvoz robe od koje zavise životi.”