Ambasada Ukrajine u Srbiji: Od početka rata iz Donjecka otišlo 80 odsto stanovnika 1Foto: Beta/AP/Petros Giannakouris

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da je iz oblasti Donjecka otišlo 80 odsto stanovnika usled zbog toga što „ruska federacija kao teroristička država svakodnevno granatira ukrajinsku Donjecku oblast, ubijajući i ranjavajući građane, uništavajući civilnu infrastrukturu naseljenih mesta oblasti“.

„Prema informacijama predsednika Donjecke oblasne vojne uprave Pavla Kirilenka, pre 24. februara 2022. godine na teritoriji Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine stalno je živelo milion i 670 hiljada građana. Trenutno ih je ostalo oko 340 hiljada. Oko 80 odsto stanovnika evakuisano je na bezbedna mesta, spašavajući se od ruske agresije“, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, trenutno se najaktivnija evakuacija sprovodi iz Bahmutskog i Pokrovskog okruga, nekoliko stotina ljudi svakog dana.

„Navedena statistika jasno predočava razmere terora koji sprovodi Ruska Federacija nad građanima Ukrajine uopšte, a posebno stanovnicima Donbasa. U Centru za azil Vranje danas su se, zahvaljujući gostoprimstvu Srbije, sklonili stari ljudi, žene i deca koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove u Pokrovsku, Severodonjecku i drugim gradovima Donbasa koje su uništili ruski teroristi“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.