ANKETE: Poljaci se sve manje plaše Rusa, Česi se osećaju bezbedno, a više od rata boje se ekonomskih posledica i talasa izbeglica iz Ukrajine 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Poljaci se sve manje plaše da će i njihova zemlja biti uvučena u rat Rusije i Ukrajine i da će Rusija napasti Poljsku u šta veruje njih 20,9 odsto, dok 65,2 odsto, u najnovijoj anketi za Djenjik Gazeta pravna, veruje da neće.

Procenat Poljaka koji smatraju da Rusija neće napasti Poljsku porastao je za 10 odsto od aprila kada su odgovarali na to isto pitanje u anketi agencije Junajted Servejs, a sociolozi sve manji strah od rata medju anketiranim Poljacima pripisuju i neuspehu prvobitnog plana Kremlja i poslednjih ruskih ofanziva kod Harkova ili Hersona.

„To je dokaz da se navikavamo na rat. Ljudi racionalno ocenjuju stanje. Vide da (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne pobedjuje a to nije promenio ni pad rakete (na poljsko selo Pševodov). Tim pre što se pokazalo da je ukrajinska. Nažalost, rat će trajati dugo i moramo da naučimo da sa njim živimo“, kazao je o najnovijoj anketi politikolog Anton Dudek.

Druga anketa, međunarodna, a koju je u Češkoj radila agencija STEM/MARK pokazala je da se i susedi Česi osećaju bezbedno, a više od rata boje se ekonomskih posledica i talasa izbeglica iz Ukrajine.

„Česi i u ovo doba imaju osećaj da žive dobro, ne žele da napuštaju svoju zemlju i kod kuće se osećaju dobro i bezbedno. Kada se radi o moralu, nadi i spremnosti da se aktivno uključe u rešavanje krize upravo je suprotno“, kazala je za portal Seznamzpravy.cz Alice Koubova sa Filozofskog fakulteta u Pragu.

Studija koju su u Pragu ove sedmice predstavili sociolozi iz Izraela ima obrađene podatke za Ukrajinu, Gruziju, Poljsku, Češku, Estoniju i Izrael, dok se čekaju podaci za Slovačku i Madjarsku. Ona je pokazala da je paradoksalno medju Česima koji se osećaju bezbedno i više od ostalih učesnika ankete smatraju da žive dobro vlada, ali i najveće beznadje.

Najviše Čeha, 67 odsto anketiranih, plaši se ekonomskih posledica rata u Ukrajini po Češku, dok je drugi najveći strah, za 44 odsto anketiranih, novi talas izbeglica iz Ukrajine, a Česi su od gradjana pobrojanih zemalja najmanje spremni, svega 36 odsto, da ukrajinskim izbeglicama pomažu.

Koubova rezultate ankete tumači i tako da u Češkoj preovladjuje mišljenje da rat u Ukrajini nije „njihov rat“, a da investicije u podršku Ukrajini nisu istovremeno ulaganja u budućnost Češke kako naglašavaju vlade i u Varšavi i u Pragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari