Američka vlada uvela restrikcije na investicije i izvoz za više kineskih kompanija 1Foto: EPA-EFE/YONHAP

Američka vlada uvela je restrikcije na investicije i izvoz za više kineskih kompanija, među kojima je i proizvođač dronova DJI, optužujući ih za saučesništvo u represiji muslimanske manjine Ujgura, ili za pomaganje vojsci.

Sekretarijat za finansije optužio je DJI i još sedam tehnoloških kompanija da pomažu „biometrijski nadzor i praćenje“ Ujgura i dodao ih na spisak entiteta osumnjičenih da su povezani sa kineskom vojskom, a Amerikancima zabranio da trguju njihovim hartijama od vrednosti.

Pored toga, Bajdenova administracija je zabranila američkim kompanijama da prodaju svoje proizvode kineskoj Vojnoj akademiji za medicinske nauke i njenim istraživačkim institutima za razvoj biotehnologije, prenisi Glas Amerike.

Administracija navodi da Kina koristi biotehnologiju za represiju nad Ujgurima, što Peking odbacuje i tvrdi da je cilj bezbednosnih mera protiv Ujgura da se spreči terorizam.

Američka administracija nedavno je najavila diplomatski bojkot predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog kineskog „nečuvenog kršenja ljudskih prava i zločina u Šinđangu“.

Bela kuća je takođe saopštila da podržava predlog, usvojen u Kongresu, da se zabrani uvoz proizvoda iz te provincije, osim ako kompanije ne dokažu da nisu rezultat prinudnog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.