Američki carinici zaplenili pošiljke falsifikovanih potvrda o vakcinaciji 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Agenti američke Uprave za carinu i zaštitu granice saopštili su da su ove godine zaplenili najmanje 120 pošiljki iz Kine sa više od 3.000 faksifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv kovida-19, javio je Glas Amerike (VOA).

Pošiljke su zaplenjene u luci Memfis u Tenesiju, bile su poslate na adrese u više američkih gradova, a prema uvoznoj deklaraciji, trebalo je da sadrže čestitke.

Falsifikovane potvrde su zaplenjene u trenutku kada sve više američkih država, gradova i kompanija zahteva dokaz o vakcinaciji.

Zvaničnici su naveli da su na potvrdama bili prazni redovi za ime i prezime i datum rođenja vakcinisane osobe, proizvođača vakcine, serijski broj, datum i vreme kada je vakcina primljena, a da je u gornjem desnom uglu bio simbol američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, na falsifikatima je bilo slovnih grešaka i nepotpunih reči, a uvezli su ih entiteti koji nisu povezani sa CDC ili drugim zdravstvenim službama.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da je kupovina, prodaja ili upotreba falsifikovanih potvrda krivično delo koje može da potpadne pod kategoriju neovlašćene upotrebe zvaničnog pečata vlade.

Počinioci bi mogli da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do pet godina i da plate novčanu kaznu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.