Amerikanci biraju članove Kongresa i trećinu Senata 1Foto: EPA/EFFE/GRAIG LASSIG

Amerikanci danas izlaze na izbore za Kongres i vlasti saveznih država, pri čemu Demokratska stranka može ponovno postati važan faktor na političkoj sceni i ubrzati odlazak predsednika Donalda Trumpa kojeg vide kao opasnu snagu, javlja Glas Amerike.

Prema istom izvoru, entuzijazam birača je mnogo veći nego na prethodnim izborima, jer je ranije glasalo gotovo 35,5 miliona Amerikanaca, što je 67,8 posto više nego 2014. godine, kada se takođe odlučivalo o većini u Kongresu.

Amerikanci biraju svih 435 članova Zastupničkog doma Kongresa i trećinu članova Senata, odnosno njih 35, te guvernere i parlamente saveznih država, javila je agencija AP.

Istorija je na strani demokrata, jer stranka aktualnog predsednika, odnosno stranka čiji je kandidat bio na predsedničkim izborima, uglavnom gubi izbore za Kongres na polovici njegovog prvog mandata.

Tramp ‘ime’ na glasačkom listiću

I ankete su tokom većeg dela 2018. godine davale prednost Demokratskoj stranci, no šanse da preuzmu Senat – u kojem trenutno sede 43 republikanca i 22 demokrata, a preostale danas biraju – ne idu joj u prilog.

Po analitičarima, kontrola nad Senatom svest će se na svega nekoliko trka – u Arizoni, Floridi, Indiani, Missouriju, Montani, Nevadi, Nju Džersiju, Severnoj Dakoti, Tennesiju, Teksasu i Zapadnoj Virdžiniji.

Američki predsednik Donald Tramp krenuo je u ponedjeljak na poslednju turneju u kampanji jačanja podrške republikanskim kandidatima u trima američkim saveznim državama, dan uoči kongresnih izbora, koji će odrediti tko će upravljati dvama domovima Kongresa do idućih predsedničkih izbora u studenome 2020. godine.

Obraćajući se svojim pristalicama u Klevelandu, u saveznoj državi Ohio, gde je održao prvi planirani skup podrške republikancima, Tramp je upozorio kako je riječ o izborima na kojima su na vagi on i njegove politike.

„Na neki način, ja sam na glasačkom listiću. Morate izaći i glasati“, rekao je američki predsednik.

Predsednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je Srbe u Americi da na izborima za Kongres i Senat, koji će biti održani 6. novembra, glasaju za kandidate Republikanske partije Donalda Trampa.

Obama u kampanji demokrata

Ponovo je izdvojio imigraciju i državnu sigurnost kao ključno pitanje.

„Želite li još više karavana i više nasilja, glasajte za demokrate“, kazao je Tramp, misleći na karavanu srednjoameričkih migranata koji peške putuju kroz Meksiko.

„Želite li sigurne zajednice, glasajte za republikance“, dodao je.

Za mnoge Amerikance kongresni izbori danas predstavljaju referendum izjašnjavanja po pitanju Trampove separatističke osobnosti, tvrdolinijaške politike i ratoborne retorike, prenosi Rojters.

Poslednjeg dana pre prvih nacionalnih izbora otkako je njujorški milijarder osvojio Belu kuću, i demokrati su nastavili s kampanjom.

Bivši predsednik Barak Obama, koji se u toj kampanji profilirao kao najtraženija osoba za podršku demokatskim kandidatima, iznenadio je volontere u terenskom sedištu Demokratske stranke u Virdžiniji, gde im se došao zahvaliti za uložene napore.

Kakve politike očekujemo

Istaknuo je kako se na glasanju između ostaloga odlučuje o zdravstvenoj zaštiti i „osiguravanju da zaposlene obitelji dobiju poštenu priliku“, naglasivši kako je ipak ono najvažnije o čemu će glasači odlučivati „karakter ove zemlje“.

„Tu se odlučuje o tome tko smo mi, o tome kakve politike očekujemo“, rekao je Obama.

Na nacionalnoj nivou, 52 odsto Amerikanaca ne slaže se s Trampovom predsedničkom predstavom. Rojtersovo ispitivanje javnog mnienja pokazalo je da se više ljudi danas sprema da glasa za demokratskog kandidata nego za republikanskog.

Tekst preuzet sa Al Jazeera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari