Amerikanci Turskoj prodaju F- 16 u zamenu za F-35 1EPA-EFE/FRANCOIS MORI / POOL

SAD bi mogle da prodaju borbene avione F-16 Ankari nakon što je Vašington izbacio Tursku iz slične šeme za kupovinu aviona F-35.

To je najavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u izjavi koju prenosi DW.

SAD su ranije blokirale Tursku u kupovini borbenih aviona jer je turska vlada nabavila odbrambene vazdušne sisteme S-400 od Moskve.

„Platili smo 1,4 milijarde dolara koje smo izvršili za F-35, a SAD su imale takav predlog u zamenu za ove isplate“, rekao je Erdogan.

„Rekli smo da ćemo preduzeti sve što je potrebno kako bismo zadovoljili odbrambene potrebe naše zemlje“, dodao je turski lider.

Kupovina odbrambenih sistema S-400 turske vlade od Rusije izazvala je diplomatske tenzije između SAD-a i Turske, koje su članice NATO.

Ankara tvrdi da je SAD odbila da im proda sistem “patriot” i da su morali da se okrenu Rusiji.

SAD su zbog kupovine ruskog sistema uvele sankcije pojedincima u turskoj Direkciji za odbrambenu industriju i upozorile Ankaru da ne kupuje dalju opremu od Rusije.
Erdogan je, međutim, prošlog meseca najavio da Turska planira da kupi još sistema S-400 od Moskve.

Potencijalni dogovor administracije predsednika Džo Bajdena o prodaji aviona F-16 Turskoj verovatno će se suočiti sa upornim dvostranačkim protivljenjem članova Kongresa, upozorava DW i podseća da pojedini kongresmeni oštro krtikuju Tursku zbog sve bližih veza sa Moskvom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.