Amfilohije: Vlast Crne Gore poziva na građanski rat 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije, ocenio je danas da vlast Crne Gore „poziva na građanski rat“.

Mitropolit je ponovio da je trebalo da on bude „utamničen“, umesto episkopa Joanikija zadržanog u policiji zbog organizovanja masovne ovonedeljne litije u Nikšiću uprkos zabrani javnih skupova zbog pandemije.

Građani su se jutros okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću kako bi dali podršku episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i još sedmorici sveštenika kojima je zbog litije određeno zadržavanje do 72 sata.

„Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita“, rekao je Amfilohije o sebi.

Izneo je da je Joanikije „do poslednjeg trenutka“ bio za to da sveštenici ne izlaze na ulice ali su izašli „kada je video u kojem su broju građani došli“ na ovonedeljnu litiju.

Amfilohije je poručio vlastima Crne Gore da odmah oslobode zadržane sveštenike, „ako misle na budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda“.

Mitropolit SPC je ocenio da vlast Crne Gore hapšenjem sveštenika „priprema građanski rat“, poručivši da je vreme da se „prekinu bratoubistva“.

Upitan šta će biti ukoliko se sveštenici budu zadržani u pritvoru, Amfilohije je kazao da je „uveren da će preovladati razum i mudrost“ i da će oni biti pušteni na slobodu.

Sinoć je u nekoliko gradova Crne Gore ponovo bilo masovnih skupova sa zahtevom da se iz pritvora puste sveštenici, a u sredu je bilo i hapšenja učesnika takvih skupova u Pljevljima i Nikšiću gde je bilo sukoba policije s vernicima SPC.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.