Foto: EPA/ Boris Pejović

“Crnogorsko tužilaštvo je zabrinjavajuće sporo, a do sada nije pokrenut nijedan slučaj koji se bavi komandnom odgovornošću za zločine počinjene tokom rata. Nijedna optužnica nije podignuta protiv policijskih službenika koji se sumnjiče za rasprostranjeno i sistemsko mučenje, zlostavljanje i progon Bošnjaka na teritoriji Sandžaka u periodu od 1992. do 1995. godine”, navodi Amnesti.

Crnogorsko tužilaštvo je najavilo da će razmotriti sedam slučajeva ratnih zločina kako bi se utvrdilo da li ima osnova za ponovno otvaranje procesa.

Pred crnogorskim sudovima su vođeni procesi zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u logoru Morinj, proterivanja Bošnjaka u Bukovici, ubijanja albanskih civila u Kaluđerskom lazu i deportacije bošnjačkih izbeglica iz Herceg Novog.

Niko od optuženih u tim predmetima nije pravosnažno proglašen odgovornom za zločin, dok su optuženi u slučaju Bukovice oslobođeni odgovornosti.

“Nekoliko donošenih sudskih odluka do sada je pokazalo nedosljednosti i pogrešnu primenu međunarodnog humanitarnog prava i sudske prakse, što je doprinelo atmosferi nekažnjivosti. Sedam optuženih u slučaju Bukovice je oslobođeno 2012. godine na osnovu onoga što smatramo pogrešnim tumačenjem i primenjivanjem međunarodnog prava”, navode u toj organizaciji.

Amnesti internešenel podseća da je u junu 2013. godine devet policijskih službenika oslobođeno odgovornosti za nestanak 60 bosanskih izbeglica.

“Sud se saglasio da su okrivljeni nezakonito hapsili bošnjačke civile, ali su ih oslobodili odgovornosti za ratne zločine jer nisu bili učesnici rata u Bosni i Hercegovini. Uprkos činjenici da su bili pripadnici policije Republike Crne Gore, koja je u to vreme bila deo Savezne republike Jugoslavije, koja je bila strana u sukobu u Bosni i Hercegovini”, navode u Amnesti internešnelu.

Oni su upozorili i da su u policijskim stanicama zabeležena batinanja i zlostavljanja uhapšenih, ali da vlasti ne sprovode istrage kako bi priveli pravdi policajce koji prekoračuju ovlašćenja.

Ta organizacija takođe podseća da na brojne napade na novinare i medije u Crnoj Gori i ističe da su kritičari režima i dalje mete napada, pišu Vijesti.

“Novinari koji kritikuju Vladu, baš kao i zaštitnici ljudskih prava i predstavnici civilnog sektra, i dalje su žrtve prljavih kampanja koje se sprovode preko medija i tabloida bliskih vlasti. Posao istraživačkih novinara je i dalje posebno rizičan”, navodi Amnesti internešenel.