„To je jeftinije od metka, a ostavlja trajne posledice koje se nižu s mučnom predvidljivošću. Zato je tako okrutno efikasno“, istakla je Džoli na mirovnoj konferenciji u Vankuveru.

Džoli je seksualno nasilje nazvala glavnom preprekom u postizanju ravnopravnosti žena i zaštiti njihovih ljudskih prava, piše Gardijan.

Glumica je skrenula pažnju na užasan položaj Rohingi muslimana koji beže iz Mjanmara.

UN je utvrdio da je svaka žena koja je uspela da dođe do izbegličkih kampova u Bangladešu bila žrtva ili bar svedok seksualnog nasilja, uključujući silovanje.

„Cilj tih silovanja i napada je tortura, terorisanje, teranje u beg i ponižavanje ljudi. To nema veze sa seksom, već sa zloupotrebom moći. To je zločinačko ponašanje“, rekla je Džoli, koja se i sama srela sa seksualnim nasiljem.

Kao mladu devojku napao ju je producent Harvi Vajnštajn kojeg danas oko 80 žena u Americi optužuje za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Glumica, koja je za jedan od svojih prvih filmova ‘Prekinuta mladost’ osvojila Oskara, odbijala je sve projekte na kojima je on učestvovao.

Džoli je scenaristkinja i rediteljka filma „U zemlji krvi i meda“ iz 2011. koji govori o silovanju žena tokom rata u BiH.