Foto: Beta/AP/Hani Mohammed

To je odgovor na napad dronom koji su jemenski Huti pobunjenici 48 sati ranije izveli na naftovod u Saudijskoj Arabiji, u oblasti Rijada.

„Počeli smo da sprovodimo ciljane vazdušne udare na položaje Huti milicija, uključujući u u Sani,“ rekao je jutros zvanični izvor koalicije za Frans pres.

Koalicija je najavila sinoć da će „snažno“ uzvratiti na napade Huti pobunjenika, koje podržava Iran, glavni neprijatelj Saudijske Arabije u regionu.

Jedan izvor je rekao za Frans pres da je čuo najmanje jednu snažnu eksploziju u glavnom gradu Jemena, Sani, koja je pod kontrolom Hutija od septembra 2014. godine.

Televizija Al Masirah, koju kontrolišu Huti, javila je da su vazdušne udare izvršili Saudijci kao i da ima nastradalih u jednoj stambenoj četvrti grada.

Televizija je javila da je bilo šest udara u provinciji Sane, kao i da je bilo napada na sam glavni grad.

Jedan očevidac rekao je za Frans pres da su vazdušni udari počeli u 8.00 dok su mnogi ljudi još spavali, i da je bilo više udara.

Saudijska Arabija bori se od 2015. protiv jemenskih pobunjenika zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izmedju ostalih.

Današnji vazdušni udari koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom na Sanu dogadjaju se u kontekstu rasta tenzija u Zalivu. Pored napada na naftovod, u Zalivu kod Ujedinjenih Arapskih Emirata u nedelju je izvedena misteriozna sabotaža na četiri broda, dva saudijska, jedan norveški i jedan iz Emirata.

Povezani tekstovi