Foto: EPA/BULENT KILIC

Iako se turske snage nalaze na sirijskoj teritoriji, Assad je minimizovao značaj izjava turskog predsednika i mere koje preduzima kad je reč o sirijskom sukobu.

Predsednik Sirije rekao je za Erdogana da je „ihvandžija“ (ihvanija ili pristalica Muslimanskog bratstva) i da nije ništa drugo nego „mali najamnik“ Amerikanaca. Izjavio je i da Erdogan ne može da igra nikakvu drugu ulogu osim one koju mu Vašington naloži, prenosi Al Jazeera.

„Uprkos teatralnim performansima ihvandžije Erdogana, koji želi da se predstavi kao kreator događaja, on se čas ljuti, čas plane i preti. Odnedavno je Erdogan počeo da gubi strpljenje, što je zapravo veliki problem“, dodao je.

Prema Asadu, Erdogan već osam godina moli Amerikance da mu dozvole ulazak u „severna i istočna područja Sirije, a odgovor Amerikanaca je bio da se drži po strani jer još uvek nije došao red na njega“.

Dodao je kako je turska uloga sada neophodna za mešanje karata kako bi stvari išle u korist Sjedinjenih Američkih Država u regiji koja se još uvek nalazi pod kontrolom sirijske opozicije.

Bolni vapaj

Sirijski novinar Ahmad Zidan komentarisao je Asadov govor.

„Bolni vapaj kojim je Bašar al-Asad, tiranin ove ere i napadač hemijskim oružjem, opisao Erdogana kao malog agenta koji radi za Amerikance govori o tome da je on izašao iz svih igara, te ukazuje na mogućnost da Turska ostvari svoj naum da uspostavi sigurnu zonu na granici koja bi bila pod njenim nadzorom“, smatra Zidan.

Turska je primila na svoju teritoriju milione sirijskih izbeglica, a pruža i vojnu i političku podršku sirijskoj opoziciji te koordiniše sa Iranom i Rusijom u pregovorima u Astani kako bi se garantovalo poštovanje prekida vatre i postigao mir u Siriji.

Tiranin i krvnik

Važno je spomenuti da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uvek napadao Asada kojeg je opisao kao „tiranina, teroristu i krvnika“.

Erdogan je ranije izjavio: „Apsolutno je nemoguće nastaviti put u Siriji s Asadom. Zašto? Zato što je nemoguće graditi budućnost s osobom koja je ubila blizu milion svojih sunarodnika“.

Predsednik Turske je dodao kako je Asad „terorista koji sprovodi državni teror“. Stoga je postavio pitanje: „Želi li onda sirijski narod da gleda takvog čoveka na čelu svoje države?“

Naglasio je da je Asad uništio Siriju zbog čega mora da se povuče iz igre.

„Završavamo pregovore u Astani i Ženevi. Želimo da sirijski narod donosi odluke o svojoj budućnosti“, poručio je Erdogan.

Povezani tekstovi