Foto: Medija centar

Dodik je ranije danas otvorenim pismom odbio susret saaustrijskim ambasadorom u Sarajevu, zbog toga što je, kako je naveo, „kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe“. U pismu dostavljenom medijima, uz opširno podsećanje na doprinose austrijskog diplomatskog predstavništva u Sarajevu i brojne austrijske projekte realizovane u BiH, Pamer je napisao Dodiku da nije prisustvovao nijednoj manifestaciji Austrijske ambasade.

Primoran sam, na žalost, da napomenem da se vaše poštovanje prema Austriji i njenim državnim organima, koje ste nekoliko puta izrazili u vašem dopisu, ne pokazuje u praksi, rekao je Pamer i dodao da, nasuprot tome, retorika Dodika i njegovo dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito kod potencijalnih austrijskih investitora.

Pamer je naveo da Vlada Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji zahteva državni integritet i funkcionalnost.

Vašu tvrdnju da sam favorizovao bošnjačku politiku s odlučnošću odbacujem i moram je korigovati, jer sam uvek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade, rekao je Pamer.

Dodao je da mora korigovati i Dodikove tvrdnje o incidentu u Trebinju. To se nije dogodilo onako kako ste vi prikazali, već je tačno da sam tokom turističke posete Trebinju prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje železničke stanice verbalno napadnut zbog toga što je, navodno, potrebna dozvola za fotografisanje.

Pamer je najavio da će i dalje, kako mu posao nalaže, izveštavati o Dodikovim izjavama i aktivnostima u Bosni i Hercegovini i istakao da se suprotstavlja neopravdanim napadima na Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka.

Moram skrenuti pažnju i na vaše besprimerne napade u prošlosti i na predstavnike drugih država u BiH, kao na primer SAD ili Francuske, koji štete kako ugledu BiH, tako i Republike Srpske, stoji u pismu austrijskog ambasadora.