Austrijski kancelar predstavio rekonstruisani kabinet 1Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Austrijski kancelar Karl Nehamer predstavio je rekonstruisanu vladu, posle iznenadne ostavke dva ministra.

„Svaka promena uvek nudi i priliku“, izjavio je Nehamer na jučerašnjoj konferenciji na kojoj je predstavio novi kabinet.

Ministarke poljoprivrede Elizabet Kestinger i ekonomije Margaret Šrambek, bliske saveznice bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, podnele su ostavke u ponedeljak, 9. maja.

Za novog ministra poljorivrede i regiona imenovan je Norbert Točnig, dok će ministar rada Martin Koher preuzeti sektor privrede.

Koherovo novo „super“ ministarstvo će imati i novu državnu sekretarku Suzan Kraus-Vinkler, zaduženu za turizam.

Rekonstruisana vlada će imati još jednog, novog državnog sekretara, Florijana Turkija, zaduženog za digitalizaciju i širokopojasne mreže u ministarstvu finansija.

Nehamer je na čelo vlade došao početkom decembra 2021, pošto je Sebastijan Kurc, suočen sa optužbama za korupciju, podneo ostavku na mesto kancelara a zatim objavio i da se potpuno povlači iz politike.

Posle ostavke Kurca, dužnost šefa vlade je nepuna dva meseca obavljao šef diplomatije Aleksander Šalenberg. Ostavku u vladi su, sledeći primer Sebastijana Kurca, podneli i neki njegovi najbliži saradnici, među kojima i ministar finansija Gernot Blimel.

Ostavke dve ministarke iznenadile su mnoge političke analitičare, dok su kod opozicije izazvale oštre kritike.

„U najvećoj društvenoj i ekonomskoj krizi od Drugog svetskog rata, Austriji je potrebna vlada koja je čvrsta i sposobna da deluje. Ono što sada imamo je upravo suprotno“, izjavio je portparol opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) Kristof Macneter.

Austrijska narodna partija (OVP), koju je posle Kurcovog povlačenja preuzeo Nehamer, suočava se sa padom podrške javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.