Avion nemačkog kancelara Olafa Šolca evakuisan na izraelskom aerodromu zbog raketnih napada, ljudi ležali na pisti 1Foto: EPA-EFE/Michael Kappeler / POOL

Avion nemačkog kancelara Olafa Šolca morao je da bude evakuisan na izraelski aerodrom Ben Gurion u utorak uveče zbog raketnih napada, piše Politico.

Slike i video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako su pomoćnici i novinari koji su putovali u pratnji nemačkog lidera morali su žurno da napuste avion i da se zaklone legnuvši na pistu, dok je Šolc navodno evakuisan u sklonište.

„Lično sam video eksplozije na nebu dok je izraelska Gvozdena kupola (sistem protivvazdušne odbrane) presrela dve rakete“, napisao je Robin Aleksander, zamenik glavnog urednika nemačkog dnevnika Velt, koji je, kao i Politico, u vlasništvu Aksela Springera na mreži X.

Šolc i oni koji su leteli sa njim uspeli su da se ukrcaju u avion nekoliko minuta kasnije, nakon dodatne bezbednosne provere, navodi Bild.

Kancelar je u utorak bio u poseti Izraelu kako bi izrazio svoju solidarnost sa zemljom nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa i da bi pokušao da deeskalira tenzije u regionu.

Evakuacija njegovog aviona dogodila se baš kada je Šolc planirao da poleti za Kairo, gde se danas sastaje sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem. U utorak uveče, ogromna eksplozija pogodila je bolnicu u gradu Gazi, pri čemu je poginulo više od 500 Palestinaca, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Ranije u utorak uveče, Šolc je uputio upozorenje Iranu i Hezbolahu da ne intervenišu u sukobu između Izraela i Hamasa. „Bila bi to teška, neoprostiva greška“, kazao je nemački kancelar tokom izjava za štampu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Tel Avivu.

Šolc je takođe naglasio da je bezbednost Izraela sastavni deo nemačke državne politike i da zemlja ima pravo da se brani od Hamasa.

Ali on je takođe izdao tanko prikrivenu notu opreza Netanjahuu da njegova vojska mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo.

„Nemačku i Izrael ujedinjuje činjenica da su demokratske ustavne države. Naše akcije su zasnovane na zakonu i redu, čak i u ekstremnim situacijama“, rekla je Šolc novinarima. Kazao je da je razgovarao sa Netanjahuom „o načinima da se humanitarna pomoć ljudima u Gazi što pre dostavi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari