Azerbejdžan slavi 100 godina prve republike 1Foto: Fonet/TV Fonet

U ponedeljak, 28. maja, Azerbejdžanci širom sveta će proslaviti 100 godina od osnivanja svoje prve republike – Azerbejdžanske Demokratske Republike.

Zvaničnici ove zemlje ponosno ističu da je nekadašnja republika bila prva sekularna muslimanska zemlja. Jubilej će biti obeležen i u Beogradu.

Prilikom nedavne posete Bakuu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Ilhamu Alijevu još jednu pobedu na predsedničkim izborima i poželeo narodu Azerbejdžana prosperitet.

„Srbija je prijateljska zemlja Azerbejdžana. U Bakuu se osećamo kao u domu najbliskijih prijatelja … Vi ulažete velike napore da očuvate suverenitet i nezavisnost vaše zemlje i trudite se da obezbedite prosperitet u vrlo napetim uslovima. Pored toga, ustanovili ste dobre odnose sa zemljama koje podržavaju vašu politiku. Srbija pridaje veliki značaj vašoj politici i poštuje je. Verujem da ima još puno toga da se uradi“, rekao je tada Vučić.

„Kada bi osnivači prve demokratske republike mogli da vide kako se Azerbejdžan danas razvija, svakako bi bili ponosni na nas“, rekao je Ilham Alijev ranije ove godine.