džo bajdenfoto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden je „i dalje sposoban za dužnost“ – napisao je njegov lekar u sredu pošto je obavio „godišnji predsednički pregled“ koji je pomno praćen jer 81-godišnji šef države traži reizbor.

 

„Predsednik Bajden je zdrav, aktivan, robustan 81-godišnji muškarac koji je i dalje sposoban da uspešno obavlja predsedničke dužnosti“, napisao je lekar Kevin O’Konor u memorandumu na šest stranica o predsednikovom zdravlju posle pregleda u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid koji je trahao više od dva ipo sata.

U dopisu se dodaje da se Bajden „oseća dobro i da ovogodišnjim pregledom nisu nađeni novi problemi“.

Najstariji predsednik u američkoj istoriji, Bajden, imao bi 86 godina do kraja drugog mandata, ako ga osvoji.

Ali birači pred ovogodišnje izbore imaju bojazni u vezi s Bajdenovim godinama pošto su videli njegove verbalne greške, učestao kašalj, spor hod, čak i pad s bicikla.

Pošto se s pregleda vratio u Belu kuću, Bajden je na jednom zvaničnom skupu rekao o svom zdravlju da „nema ničeg drugačijeg nego prošle godine“ i rekao: „Misle da izgledam premlado“.

Nedavni izveštaj specijalnog tužioca o istrazi Bajdenovog rukovanja poverljivim dokumentima više puta je naveo da je njegovo sećanje „maglovito“, „nejasno“, „loše“, a Bajden je to porekao.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je u sredu rekla da je lekar O’Konor jedan od 20 specijalista koji su učestvovali u pregledu i da je „zadovoljan kako je sve prošlo“.

Na pitanje o tome zašto Bajden nije prošao kognitivni test kao deo pregleda, Žan-Pjer je rekla da O’Konor i Bajdenov neurolog „ne veruju da mu je potreban“.

Navedeno je da je Bajdenu uklonjena lezija na grudima tokom prethodne godine i da je njegov povremeni kašalj bio posledica refluksa kiseline, dok je njegov ukočen hod rezultat kičmenog artritisa, ranije slomljenog stopala i neuropatije stopala.

Bela kuća je objavila prošlog leta da je Bajden počeo da noću koristi uređaj za „kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima“ – CPAP da bi mu pomogao kod apneje u snu, što je O’Konor naveo u izveštaju.

Mnogi Amerikanci, uključujući Demokrate, su rezervisani prema ponovnom izboru Bajdena za predsednika. Samo 37 odsto Demokrata kaže da bi Bajden trebalo da ide na reizbor, dok ih je 2022. godine bilo 52 odsto po anketi Centra za istraživanje javnih poslova Asošiejted pres-NORC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari