Bajden kritikovao naftne kompanije zbog rekordnih cena goriva i profita 1Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden danas je zatražio od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava sa pritiskom zbog rasta cena.

Bajden je uputio pismo direktorima kompanija „Maraton petroleum“, „Valero enerdži“ i Ekson mobil i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Rojters imao uvid.

Pismo je poslato i kompanijama „Filips 66“, „Ševron“ i „Šel“, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Rojters.

„U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive“, napisao je Bajden, i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cena goriva od povećanja cena nafte, prenosi Glas Amerike.

Američke energetske kompanije beleže rast profita, u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinela problemima sa zalihama što je dovelo i do rasta cena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu.

Potražnja je takođe i dalje snažna, uprkos rekordnim cenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo da urade da bi udovoljile Bajdenovim zahtevima.

Bajden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posledice ruske invazije na Ukrajinu, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i mešanje goriva sa jeftinijim etanolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.