Bajden najavio razgovor s liderima Rusije i Ukrajine da smiri tenzije 1Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je danas da će verovatno razgovarati sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama da pokuša da smiri tenzije između dve zemlje, u vreme kada je Rusija optužena za gomilanje snaga na njihovoj zajedničkoj granici.

Na pitanje novinara da li će razgovarati sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, Bajden je odgovorio „vrlo verovatno“ i rekao da je „zabrinut“.

Bajden koji se nalazi u Nantaketu, u američkoj državi Masačusets, ponovio je svoju podršku „teritorijalnom integritetu“ Ukrajine.

Pre toga je Bela kuća pozvala na nastavak diplomatskih napora da bi se smirile tenzije između Rusije i Ukrajine.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) je razgovarao sa ukrajinskim zvaničnikom Andrijom Jermakom i njih dvojica su se složili da sve strane treba da nastave diplomatske napore da bi se smirile tenzije, rekao je neimenovani portparol.

Poslednjih nedelja SAD, NATO i Evropska unija stalno izražavaju zabrinuitost zbog kretanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, zabrinuti zbog moguće invazije.

Tenzije su na najvišem nivou između dva suseda koji su već u zategnutim odnosima posle ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim 2014. posle čega je usledio sukob između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.