Bajden otvorio svetski samit obećanjem 690 miliona dolara za jačanje demokratije, učestvuje i Vučić 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednik SAD Džozef Bajden otvorio je danas drugi Samit za demokratiju najavom da će SAD uložiti 690 miliona dolara u programe jačanja demokratije širom sveta.

Bajden je rekao da njegova administracija želi da tokom dvodnevnog samita na kojem učestvuje 120 lidera iz sveta potpoomogne da „tehnologija radi za, a ne protiv demokratije“, prenosi Asošiejted pres.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je danas na svom Instagram nalogu da učestvuje na Samitu i objavio fotografije kako iz svog kabineta u Beogradu prati onlajn prenos.

Bajden često govori o tome da je za SAD i saveznike sada ključan momenat da demokratije pokažu da mogu da nadvladaju autokratske oblike vladavine.

Samit čije je održavanje Bajden obećao dok je bio predsednički kandidat Demokrata 2020. godine, postao je važan deo napora njegove administracije da izgradi dublje savezničke veze i utiče na autokratske države da se demokratizuju.

Novac koji će SAD uložiti, biće za programe koje podržavaju slobodne i nezavisne medije, borbu protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava, tehnologiju koja unapređuje demokratiju i slobodne i fer izbore.

Jedan američki zvaničnik koji prati samit je za AP, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da je Bajdenova administracija postigla dogovor sa deset država o načinu korišćenja tehnologije za nadzor.

Domaćin prošlog samita, u decembru 2021. godine, bile su SAD i od tada se globalne prlike drastično promenile: države su izašle iz borbe protiv pandemije koronavirusa, dok je Rusija počela svoju invaziju Ukrajine.

Ove godine su Kostarika, Holandija, Južna Koreja i Zambija ko-domaćini samita, a Bajdenova administracija je na samit pozvala Bosnu i Hercegovinu, Gambiju, Honduras, Obalu Slonovače, Lihtenštajn, Mauritaniju, Mozambik i Tanzaniju, koje nisu bil pozvane prošle godine.

Prvi dan samita održava se putem interneta, dok će sutra biti skupovi u svakoj od država-domaćina, na kojima će učestvovati predstavnici države, civilnog društva i privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.