Bajden podržao "otvorena vrata" NATO-a za Švedsku i Finsku 1Foto: Beta/AP/Andrew Harnik

Predsednik SAD Džo Bajden je naglasio važnost „bliske sigurnosne i odbrambene saradnje“ između Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Švedske ohrabrivši priključenje NATO savezu ovih država.

Iz Bele kuće se navodi da je Bajden švedskoj premijerki Magdaleni Anderson i finskom predsedniku Sauliju Niinistu takođe „ponovio njihovu zajedničku predanost kontinuiranoj koordinaciji u podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu pogođenom ratom“.

Bela kuća i Pentagon kasnije su rekli da traže pojašnjenje o potencijalnim prigovorima saveznice NATO-a Turske na članstvo Finske i Švedske.

Švedska i Finska vlada ove sedmice su iznele planove za obavezivanje svojih zemalja da se prijave za članstvo u NATO već ovog vikenda, što je rezultat pretnje koja dolazi iz politike Moskve.

„Predsednik Bajden je naglasio svoju podršku politici „otvorenih vrata“ NATO-a i prava Finske i Švedske da odlučuju o svojoj budućnosti, spoljnoj politici i sigurnosnim aranžmanima“, stoji u izveštaju Bele kuće.

Mnoge članice saveza već su izrazile podršku prijavama iz Švedske i Finske, koje su obe tradicionalno bile neutralne.

Ali turski predsednik Redžep Tajip Erdoan 13. maja rekao je da nema „pozitivno mišljenje“ o njihovom članstvu.

Dugogodišnja saveznica NATO-a Turska ponavljala je kritike upućene Švedskoj i drugim Zapadnim državama zbog njihovog odnosa prema grupama koje Tusrka smatra terorističkim uključujući kurdske militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenog ogranka kurdskih Narodnih odbrambenih jedinica (YPG) kao i sledbenika islamskog klerika Fetulaha Gulena koji je u Americi.

„Skandinavske zemlje su kao gostinska kuća za terorističke organizacije“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan u petak, 13. maja u Istanbulu.

Erdoan je rekao da su gulenisti izveli pokušaj puča 2016. godine i njegova administracija je zatvorila na desetine hiljada ljudi zbog navodne podrške ili simpatija za grupu. Gulen i njegove pristalice negiraju optužbe.

Protivljenje Erdoana bi moglo da predstavlja problem za proces jer je za članstvo potrebna jednoglasna odluka saveznika.

Nekoliko sati nakon Erdoganovog komentara, Bela kuća i Pentagon rekli su da „rade na razjašnjenju stava Turske“ u vezi sa Švedskom i Finskom.

„Ništa se ne menja u pogledu njihovog položaja u NATO savezu“, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. „Radimo na tome da bolje razjasnimo [njihov] stav.“

Finska, koja s Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara i burnu prošlost, rekla je 12. maja da mora da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a „bez odlaganja“.

Učlanjenje Švedske u NATO savez imalo bi stabilizujući učinak i koristilo bi svim državama Baltičkog mora, izjavila je ministrica spoljnih poslova Ann Linde 13. maja.

Izvor: RSE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.