Foto: wikipedia

Izvori agencije Asošiejtid pres su govorili uz uslov da ne budu imenovani pošto Bajden još razmatra svoje opcije.

S prepoznatljivim imenom i snažnim vezama sa uticajnim ljudima Demokratske partije, Bajden bi u trku za nominaciju demokrata ušao kao jedan od favorita, navodi AP.

Bajden (76) trebalo bi danas da održi dva praznična prijema s prijateljima, među kojima su i važni političari iz država u kojima se održavaju prva stranačka glasanja za kandidaturu.

Dok je u Vašingtonu Bajden bi takođe trebalo da se sastane sa dugodišnjim političkim savetnicima.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je izgradio bliske odnose s Bajdenom tokom osam godina u Beloj kući, verovatno neće prisustvovati prijemima.

Obama se sreo s drugim potencijalnim predsedničkim kandidatima, između ostalog s Betom O’Rurkom iz Teksasa koji je s malom razlikom izgubio izbore za senatsko mesto iz tradicionalno republikanske države.

Bajden je ove godine imao dosta aktivnosti tokom predizborne kampanje za Kongres kada je pomagao demokratskim kandidatima.

Bivši potpredsednik nije preterano pokušavao da odbaci spekulacije da će se treći put kandidovati za predsednika.

Senator iz Alabame Dag Džouns, pristalica Bajdena, rekao je danas da bi bivši potpredsednik u trku uneo kvalifikacije koje niko drugi nema, kao i da ima sposobnost da se poveže s glasačima koji su potrebni da bi demokrate osvojila Belu kuću 2020.

Bajden je prošle nedelje rekao da očekuje da će u naredna dva meseca odlučiti da li da krene u treću predsedničku kampanju. On se kandidovao za predsednika 1988. i 2008.

Danas je i bivši ministar za stanovanje u Obaminoj administraciji Džulijan Kastro rekao da će napraviti probni komitet za predsedničku kampanju. Formiranje tog odbora je obično formalnost pre nego što kandidat pokrene kampanju i to mu omogućava da počne da prikuplja sredstva.

Među potencijalnim kandidatima za predsedničku nominaciju demokrata su i senatori Elizabet Voren i Kori Buker, navodi AP.

Kladionice najveće šanse za predsedničku nominaciju demokrata daju senatorki Kamali Haris, O’Rurku, Bajdenu, bivšem predsedničkom kandidatu Berniju Sandersu i senatorki Voren.