Bajden tvrdi da su veze Maska sa drugim zemljama “vredne pažnje”: Novi vlasnik Tvitera pretnja po nacionalnu bezbednost SAD? 1Foto:EPA-EFE/Carina Johansen NORWAY OUT

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da su odnosi novog direktora Tvitera Elona Maska sa drugim zemljama “vredni pažnje“.

Bajden je, prenosi Gardijan, na konferenciji za novinare u sredu na pitanje da li misli da je Musk pretnja po nacionalnu bezbednost i da li bi američka vlada trebalo da istraži njegovu kupovinu Tvitera uz pomoć konglomerata iz Saudijske Arabije, odgovorio: “Mislim da su saradnja i/ili tehnički odnosi Elona Maska sa drugim zemljama vredni razmatranja“, rekao je Bajden.

„Da li je on učinio nešto neprikladno, ja to ne sugerišem. Ukazujem samo da su vredni pažnje.“

Saudijski princ Al-Valed bin Talal, među najbogatijim investitorima na Bliskom istoku, i njegova investiciona firma su se pojavili kao drugi najveći investitor u Tviteru nakon Muskovog preuzimanja platforme društvenih medija.

Dvojica američkih senatora – demokrata Ron Vajden, koji predsedava finansijskim komitetom, i Kris Marfi iz Konektikata – pozvali su prošle nedelje na „temeljnu proveru“ ugovora o kupovini Tvitera.

U saopštenju, Vajden je rekao: “S obzirom na reputaciju saudijskog režima u ućutkivanja kritičara, postavljanja špijuna na Tviter i brutalnog ubistva novinara Vašington posta (Džamal Kašogi ubijen pre četiri godine), saudijskom režimu mora biti onemogućen pristup informacijama o nalozima na Tviteru, direktnim porukama i drugim podacima koji bi mogli koristiti za identifikaciju političkih protivnika ili za suzbijanje kritike kraljevske porodice.

“Dugo sam tvrdio da je zaštita podataka Amerikanaca od ubilakih vlada nacionalni bezbednosni interes SAD, a ovaj saudijski režim apsolutno odgovara tom opisu”, dodao je Vajden.

Maskova kupovina Tvitera izazvala je zabrinutost da bi se mogao suočiti sa pritiskom zemalja koje pokušavaju da kontrolišu slobodu govora na mreži.

Najbogatiji čovek na svetu, Mask je izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla koji Kinu smatra ključnim tržištem i proizvodnom bazom.

Tesla upravlja fabrikom u Šangaju koja je činila oko polovinu Teslinih globalnih isporuka prošle godine.

Mask je, takođe, izvršni direktor raketne i satelitske internet kompanije SpaceX.

Mask je ranije sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene ako bi se Pekingu predala kontrola nad Tajvanom.

Takođe je predložio da Ukrajina trajno ustupi Krim Rusiji, dok je za SpaceX rekao ne može neograničeno da finansira usluge Starlinka u Ukrajini.

Prema tvrdnjama Ijana Bremera, šefa konsultantske kompanije Eurasia Group za politički rizik,  Mask mu je rekao da je razgovarao sa Putinom direktno o Ukrajini. Mask je, međutim, negirao ove tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.