Baltičke zemlje prestale da uvoze struju iz Rusije 1Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Posle uvođenja međunarodnih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, ruski izvoznik električne energije InterRAO od nedelje je izgubio mogućnost prodaje električne energije baltičkim zemljama.

„Ovo je važan korak na našem putu ka energetskoj nezavisnosti“, rekao je litvanski ministar energetike Dainius Krejvis za AFP.

Energetska berza „Nord Pool“ poslala je u petak obaveštenje InterRAO-u prema kojem je posle uvođenja međunarodnih sankcija zabranjeno trgovanje u baltičkim zemljama.

Letonija, Litvanija i Estonija godinama nastoje da ostvare energetsku nezavisnost od Moskve povećanjem domaće proizvodnje električne energije i izgradnjom mrežnih interkonekcija sa Skandinavijom i drugim zemljama u okruženju.

Kao rezultat je uvoz električne energije iz Rusije u Letoniju i Litvaniju, koji je ranije iznosio 1.300 megavatsati godišnje, prošle godine opao na 300 megavatsati, a sada je potpuno zaustavljen.

Letonija je poslednji put rusku struju uvezla početkom maja, dok su Litvanija i Estonija prestale da je kupuju u nedelju.

„Odbijajući da uvozimo ruske energente, odbijamo da finansiramo agresora“, izjavio je litvanski ministar.

Ruska struja je prošle godine činila 17 odsto uvoza električne energije u Litvaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari