Barbel Bas izabrana za predsednicu nemačkog parlamenta 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Poslanici nemačkog Bundestaga danas su, na konstitutivnoj sednici novog saziva, izabrali Barbel Bas iz Socijaldemokratske partije za predsednicu parlamenta, a za nju je glasalo 576 od 736 poslanika.

Sednici je, kao gost, prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, a predsednik države Frank Valter Štajnmajer večeras bi trebalo da formalno raspusti vladu, s tim što će od Merkel i svih članova njenog kabineta biti zatraženo da ostanu na svojim funkcijama do izbora nove vlade, prenosi AP.

Građani imaju velika očekivanja od parlamenta i svi treba da radimo sve što možemo kako bismo opravdali njihova očekivanja, rekao je dosadašnji predsednik Bundestaga Volfgang Šojble, predajući dužnost njegovoj naslednici.

Bas, 53, je poslanica Bundestaga od 2009. godine, a u prethodnom sazivu bila je zamenik predsednika poslaničke grupe socijaldemokrata.

U prvom obraćanju kao predsednica Bundestaga poručila je da će se boriti da žene dobiji značajniju ulogu u parlamentu. Bas je tek treća žena na čelu Bundestaga od 1949. godine.

Bas je istakla i da će zaštiti Donji dom od mržnje i obećala da će „braniti demokratiju od njenih neprijatelja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari