Beloruski novinar osuđen na 18 meseci zatvora zbog uvrede Lukašenka 1Lukašenko Foto: EPA-EFE/ MAXIM GUCHEK POOL

Beloruski novinar Sjarhej Hardžijevič osuđen je na 18 meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za vređanje predsednika države Aleksandra Lukašenka i klevetu dva policajca.

Ta presuda je poslednja u nizu akcija suzbijanja nezavisnih medija, zaštitnika ljudskih prava i aktivista u Belorusiji, prenela je Radio slobodna Evropa.

Udruženje novinara Belorusije saopštilo je danas da je novinar, koji je radio za popularnu regionalnu redakciju „Prva regija“, osuđen i na novčanu kaznu od 1.600 dolara.

Optužba protiv Hardžijeviča proistekla je iz poruka u grupnom razgovoru na socijalnoj mreži Telegram, a ta grupa je izbrisana prošle godine. Hardžijevič je odbacio optužbe.

Prema podacima Centra za ljudska prava „Vjasna“, samo u julu je beloruska policija sprovela više od 200 racija u kancelarijama i stanovima aktivista i novinara. Na desetine novinara su u pritvoru gde čekaju suđenja ili odslužuju kazne.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Beloruski novinar osuđen na 18 meseci zatvora zbog uvrede Lukašenka”

  1. U Belorusiji se u ovom trenutku 3000 političara, novinara i običnih ljudi koji imaju drugačije mišljenje nalazi u zatvoru. Svakodnevno se to radi. Na žalost diktatora još uvek ne mogu da skinu. Ali uskoro će rezim Lukasesku da plati za sve.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.