Migranti Foto: EPA / Antonio Bat (Arhiva)

„Ogorčen sam odnosom prema ovom kantonu. Doživljavaju nas kao graničare, kao da nismo sastavni deo BiH. Uprava policije može odgovoriti na sve izazove, ali sam očekivao da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti“, rekao je Koričić za sarajevski „Dnevni avaz“.

U Velikoj Kladuši u prihvatnom centru „Miral“ pre nekoliko dana izbila je masovna tuča medju migrantima, u kojoj je povredjeno i nekoliko policajaca.

Prema njegovim rečima, toplije vreme donelo je brojniji talas migranata, a Železnice Federacije BiH sada „talgo“ vozom dnevno u proseku dovezu stotine migranata.

„To nije normalno, to može samo u BiH. Migrantska kriza postala je samo problem USK-a i ove Uprave policije“, istakao je Koričić.

On je upozorio da ni posle devet meseci na nivou BiH nije donesena strategija za upravljanje migrantskom krizom niti ima naznaka da će se to desiti.

„Čim sam stupio na ovu dužnost shvatio sam da se kriza mora kontrolisati na lokalnom nivou, jer oni koji su zakonom zaduženi za upravljanje ovom situacijom, pre svega mislim na Ministarstvo bezbjednosti BiH, nemaju rješenje. Sistem je zakazao“, istakao je Koričić.

On je još naglasio da u Graničnoj policiji nemaju podatke o readmisiji ilegalnih migranata, da im to u kantonalnom MUP-u nikada nije dostavljeno, postavljajući pitanje o netransparentnosti tih podataka.

Povezani tekstovi