Foto: flickr.com/jenniferboyer

Insajder navodi da poseduje dopis koji su 18. marta, na adresu članova Predsedništva BiH – Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, zajednički potpisali i poslali Evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak, generalni sekretar OEBS Tomas Greminger, specijalni savetnik generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida Adama Dieng, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Ističući da je pojedinačno svako od sadašnjih članova Predsedništva BiH u svojim javnim nastupima govorio o tome da je prošlo vreme ratova i da je kucnuo čas za suočavanje sa prošlošću i pomirenjem, visoki evropski i svetski zvaničnici pozvali su Dodika, Džaferovića i Komšića da organizuju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve.

U predstojećem periodu, svaki od vas će se naći u prilici da zauzme stavove koji mogu da vode ka podelama, strahu i nepoverenju između zajednica koje žive u Bosni i Hercegovini ili ka konstruktivnom državništvu u interesu svakog građanina vaše države, navodi se u dopisu. Sada je, dodaje se, prilika da svoje reči pretvorite u udruženo delovanje i da date nadu vašim građanima u dugoročnu stabilnost BiH Konstatujući da je BiH uputila zvaničan zahtev za članstvo u EU, visoki međunarodni zvaničnici podsetili su članove Predsedništva BiH i na to da je u nedavno usvojenoj Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan, kao i u Deklaraciji članica EU, usvojenoj u Sofiji, naglašena je potreba da lideri preuzmu odgovornost i da svojim primerom vode napore usmerene ka pomirenju. T

akođe podseća se na relevantne evropske standarde zaštite ljudskih prava. Visoki zvaničnici EU, OEBS, UN i Saveta Evrope zamolili su članove Predsedništva BiH da omoguće diplomatskim predstavnicima tih organizacija u zemlji da porazgovaraju sa njima o detaljima takve komemoracije, kao i o drugim svrsishodnim koracima koji bi mogli biti preduzeti posle toga, kojima bi se obezbedio napredak na putu ka istinskom pomirenju i većoj stabilnosti u BiH.

Povezani tekstovi