Foto: EPA

„Bio je veoma dobar dečak dok nije upoznao neke ljude koji su mu mnogo isprali mozak u ranim dvadesetim godinama. Možete to nazvati kultom. Uvek sam mu govorila da se odmakne od njih. I nikad mi ne bi priznao to što radi, jer me je toliko voleo“, istakla je Alija Ganem.

U prvom intervjuu 17 godina posle terorističkog napada na kule bliznakinje u NJujorku, majka Osame bin Ladena kaže da je on bio voljen, ali da je „nekako izgubio svoj put“. „Imala sam vrlo težak život zato što je moj sin bio daleko od mene. Bio je veoma dobro dete i mnogo me je voleo“, navela je Ganem dok je pokazivala njegovu fotografiju u vojnom odelu. Tokom intervjua je pokazala i fotografiju svog supruga El Atasa, koji je odgajao i brinuo se o sva tri sina, ističući da je bio dobar čovek i da je bio dobar prema Osami kojeg je dobila u prvom braku. Prema njenim rečima, Osama je postao pobožan već u svojim ranim dvadesetim godinama, dok je studirao ekonomiju na Univerzitetu King Abdulaziz u DŽedi, gde je postao i radikalan. „LJudi na univerzitetu su ga promenili. On je tada postao drugi čovek“, rekla je majka nekadašnjeg vođe Al Kaide. Prema njenim rečima, jedan od muškaraca kojeg je Osama upoznao bio je Abdulah Azam, član Muslimanskog bratstva koji je kasnije prognan iz Saudijske Arabije i koji je vremenom postao Osamin duhovni savetnik.

Ganem je godinama odbijala da govori o Osami, kao i svojoj porodici – naročito tokom dve decenije dok je njen sin bio vođa terorističke Al Kaide. NJihova porodična vila se nalazi u gradu DŽedi u Saudijskoj Arabiji, a porodica još važi za jednu od najbogatijih u Saudijskoj Arabiji. Bin Laden je pronađen i ubijen 2011. godine u Pakistanu.