Bivši predsednik Gruzije otrovan u pritvoru: Testiranje otkrilo prisustvo teških metala 1Mihail Sakašvili Foto:ROMAN PILIPEY/EPA

Zatvoreni bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili otrovan je u pritvoru teškim metalima i u opasnosti je od smrti ako ne dobije odgovarajući tretman, navodi se u medicinskom izveštaju koji je njegov pravni tim objavio u ponedeljak, piše Moskva tajms.

Ovaj 54-godišnjak je prošle godine odveden u bolnicu nakon 50-dnevnog štrajka glađu u znak protesta zbog njegovog zatvaranja, za koji su grupe za ljudska prava rekli da je politički motivisan.

U izveštaju koji je objavio Sakašvilijev pravni tim, američki toksikolog Dejvid Smit rekao je da je „testiranje otkrilo prisustvo teških metala“ u Sakašvilijevom telu i da su patološki simptomi koje pokazuje „posledica trovanja teškim metalima“.

Smit je takođe rekao da su prilično sigurni da je Sakašvili bio izložen toksičnim agensima, uključujući živu i arsen, tek nakon što je zatvoren.

Autori izveštaja objavljenog 28. novembra takođe su rekli da je Sakašviliju davali štetne lekove bez odgovarajućeg nadzora.

Bez odgovarajućeg lečenja, „povećan rizik od smrtnosti je neizbežan“, a čini se da je lečenje „odbijeno ili nedostupno“ u Džordžiji, dodao je Smit.

Ali gruzijske vlasti insistiraju na tome da je Sakašviliju pružena odgovarajuća medicinska nega.

Još jedan nezavisni lekar, Marijam Džiškarijani, koji je predvodio medicinski tim koji je pregledao Sakašvilija, rekao je za AFP u ponedeljak da mu je „dijagnostikovano oštećenje mozga i neuro-trovanje“, prenosi Jutarnji.hr.

„On boluje od niza teških bolesti zbog kojih, prema gruzijskom zakonu, više ne bi trebalo da bude u zatvoru“, rekla je ona.

Tengiz Culadze, lekar iz medicinskog saveta koji je osnovao gruzijski ombudsman za ljudska prava, rekao je da je Sakašvili ‘izgubio više od 40 kilograma od svog pritvora’.

„Gruzinski medicinski sistem je očigledno iscrpeo sva raspoloživa sredstva za Sakašvilijevo lečenje“, rekao je on za nezavisnu TV stanicu Formula u nedelju.

Sakašvili, osnivač glavne gruzijske opozicione snage i predsednik male kavkaske nacije od 2004. do 2013. godine, osuđen je u odsustvu za zloupotrebu službenog položaja i osuđen na šest godina zatvora 2018. godine.

Prozapadni reformator je zatvoren u oktobru 2021, nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini.

On je svoju presudu nazvao politički motivisanom.

U oktobru je organizacija Saveta Evrope za ljudska prava pozvala na „puštanje političkih zatvorenika koji se suprotstavljaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući Mihaila Sakašvilija“.

Amnesti internešenel je označio njegov tretman kao ‘očiglednu političku osvetu’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari