Bivši premijer Libana Saad Hariri više se neće baviti politikom 1Foto: Pixabay/ MichaelGaida

Bivši premijer Libana i glavni sunitski lider Saad Hariri saopštio je danas da se povlači iz političkog života i da se neće kandidovati na parlamentarnim izborima planiranim u maju.

On je doneo takvu odluku pošto se Saudijska Arabija koja je podržavala tog 51-godišnjeg političara, zemlja u kojoj se porodica Hariri obogatila, distancirala od njega. Hariri je tri puta bio premijer, a sada je član parlamenta.

Njegov pokojni otac Rafik Hariri, jedan od najmoćnijih i najuticajnijih političara posle okončanja građanskog rata u Libanu, ubijen je u Bejrutu u velikoj eksploziji kamiona bombe 2005. godine.

Tribunal UN osudio je 15 godina kasnije člana ekstremističkog Hezbolaha za umešanost u ubistvo Rafika Haririja. Hezbolah je porekao optužbe.

Porodica je posle ubistva Rafika Haririja izabrala Saada da je predvodi uprkos činjenici da ima starijeg brata.

Saad Hariri smatra da Liban nema šansu za pozitivnu budućnost zbog rastućeg uticaja Irana u zemlji, te unutrašnjih i sektaških podela i oslabljene države.

Hariri je priznao da nije uspeo da spreči najgoru libansku ekonomsku krizu modernog doba, ali je rekao da je učinio sve što je mogao da izbegne građanski rat u Libanu kompromisima, očito aludirajući na formiranje vlada u kojima je i moćni proiranski Hezbolah.

On je najavio da ni članovi njegove političke grupe Pokret za budućnost neće učestvovati u narednim parlamentarnim izborima, ali je obećao da će nastaviti da pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

Saad Hariri je bio najmoćniji sunitski muslimanski političar u Libanu od 2005. godine, ali je primoran da podnese ostavku na funkciju premijera u oktobru 2019. godine posle velikih protesta širom zemlje protiv vladajuće klase kada je vlada nametnula nadoknadu od šest dolara mesečno za pozive preko Votsapa (WhatsApp).

Godine 2017. kada je bio premijer, Rijad ga je primorao da objavi ostavku tokom posete kraljevini, navodeći u televizijskom obraćanju dominaciju Hezbolaha kao razlog.

Hariri se međutim vratio kući i obnovio savez sa Hezbolahom, izgubivši saudijsku podršku. Odlučio je da se povuče iako je nekoliko istaknutih političara, uključujući predsednika parlamenta Nabiha Berija (Berri) i lidera Druza Valida Džumblata (Wallid Joumblatt) pokušalo da ga ubedi da se predomisli.

Mnogi u Libanu strahuju da bi odlazak umerenjaka Haririja mogao navesti sunitske političare čvrstorukaše da igraju veću ulogu u politici Libana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.