Blinken imenovao Toma Salivana za novog specijalnog savetnika umesto Dereka Šolea 1EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki državni sekretar Entoni Blinken imenovao je Toma Salivana (Sullivan) za novog specijalnog savetnika u Stejt departmentu umesto Dereka Šolea koji je prešao na novu dužnost u Pentagonu.

Salivan je bio zamenik šefa Blinkenovog kabineta, a tu dužnost obavljao je i dok je državni sekretar bio Džon Keri.

Salivan poseduje nenadmašnu širinu znanja o tome kako se formuliše i sprovodi politika nacionalne bezbednosti, politika koju svakodnevno sprovodi u ime američkog naroda, naveo je Blinken u današnjem saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je dodao da je Saliven sa njim učestvovao na sastancima sa šefovima država, ministrima spoljnih poslova i drugim svetskim liderima dok su „obnavljali saveze i partnerstva SAD, suprotstavljali se agresiji Rusije na Ukrajinu, stabilizovali odnose sa Kinom i zalagali se za američke interese“ kao i da je „radio na izgradnji trajnog mira, bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku“.

Derek Šole koji se kao specijalni savetnik u Stejt departmentu bavio i regionom Zapadnog Balkana saopštio je u julu prošle godine da prelazi na novu dužnost u ministarstvu odbrane.

Blinken je danas saopštio da se „tokom protekle tri i po godine, oslanjao na mudre savete i čvrstu ruku Dereka Šolea koji je pomagao u rešavanju najtežih pitanja sa kojima se suočavaju SAD“.

Tokom svog boravka u Stejt departmentu, preuzeo je neke od najtežih diplomatskih zadataka, od Balkana i Burme do Pakistana i Severne Irske, a poslednjih devet meseci bio je ključan za oblikovanje našeg odgovora na krizu na Bliskom istoku, naveo je Blinken.

Dodao je da je „tužan što gubi Šolea iz tima“ u Stejt departmentu, ali da zna da će zemlja nastaviti da ima koristi od njegove službe u Pentagonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari