Blinken: Konflikt Izrael-Hamas bi mogao da se proširi u regionu 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Sukob Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze mogao bi da „metastazira“ u regionu, upozorio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) u Kataru gde je u okviru nove turneje po Bliskom istoku.

„To je sukob koji bi lako mogao da metastazira i izazove još veću nesigurnost i više patnje“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi i dodao da SAD rade na „sprečavanju širenja sukoba“ na Bliskom istoku.

Blinken je ocenio da je od „imperativnog značaja“ da Izrael učini više da zaštiti palestinske civile u Gazi, koji moraju biti u mogućnosti da se „vrate kući“.

„Palestinski civili moraju biti u mogućnosti da se vrate kući čim uslovi dozvole“, rekao je Blinken novinarima kojima je govorio zajedno sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdelrahmaneom Al Tanijem.

Američki ministar je kao „nezamislivu tragediju“ ocenio smrt dvojice novinara Al Džazire, od kojih je jedan radio i za AFP, ubijenih danas u napadu za koji se okrivljuje Izrael.

„Duboko mi je žao… To je nezamisliva tragedija“, rekao je Blinken i dodao da je jednako velika tragedija broj „nedužnih Palestinaca“ ubijenih u Gazi tokom rata.

Tokom posete Blinkena Dohi jedan dobro obavešten izvor je rekao za AFP da se „nastavljaju pregovori Katara, Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca Hamasa iz Gaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari