Blinken uverava baltičke zemlje da će ih NATO zaštititi od Rusije 1Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je posetio Litvaniju i Letoniju, koje je nastojao da uveri u podršku SAD i da će ih NATO zaštititi, u trenutku kada Rusija nastavlja invaziju na Ukrajinu.

U Rigi, glavnom gradu Letonije, Blinken je rekao da je američka posvećenost odbrani članica NATO-a „svetinja“ i da su ta alijansa i SAD razmatrale razmeštanje stalnih trupa u baltičkim zemljama.

„SAD su posvećenije nego ikada podršci vašim državama dok se naše demokratije suočavaju sa izazovom. Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a ako bude napadnut. Niko ne treba da sumnja u našu spremnost. Niko ne treba da sumnja u našu odlučnost“, kazao je Blinken.

Litvanija, Letonija i Estonija, koju će Blinken posetiti sutra, strahuju zbog mogućnosti da Rusija proširi vojne operacije van Ukrajine.

Lideri Litvanije i Letonije danas su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog namera ruskog predsednika Vladimira Putina, jer se one odnose na zemlje bivšeg sovjetskog bloka koje su sada povezane sa Zapadom.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič rekao je posle sastanka s Blinkenom u Rigi da njegova zemlja „više nema iluzija o Putinovoj Rusiji“.

„Ne vidimo nijedan dobar razlog za pretpostavku da bi Rusija mogla da promeni svoju politiku“, kazao je Rinkevič.

Ranije danas, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je Blinkenu u Viljnusu da predviđa da „Putin neće stati u Ukrajini ako ne bude zaustavljen“.

„Bezobzirna agresija Rusije na Ukrajinu još jednom dokazuje da je to dugoročna pretnja evropskoj bezbednosti, bezbednosti našeg saveza. Naša je zajednička dužnost da pomognemo svim Ukrajincima svim raspoloživim sredstvima. Kada kažem svim raspoloživim sredstvima, zaista mislim svim, ako želimo da izbegnemo Treći svetski rat“, kazao je Nauseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.