Foto: www.wikipedia.org

 

Predsedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto otkazala je zakazanu sednicu, iako je bilo poslaničkog kvoruma, ali ne i dovoljnog broja prisutnih da bi se odluke donosile. Iz Veća ministara BiH saopšteno je da je sednica Veća prolongirana za narednu sedmicu, jer, kako je navedeno „ministri iz Saveza za promene nisu u Sarajevu“, preneli su sarajevski mediji.

Poslanici iz Saveza za promene odazvali su se pozivu člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da održe konsultacije u Banjaluci o „novonastaloj situaciji“ i nisu došli na sednicu, dok se poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika takode nisu pojavili u zgradi parlamenta u Sarajevu.

Prvi zamenik predsedavajuće Predstavničkog doma, iz Srpske demokratske stranke (članice Saveza za promene) Mladen Bosić rekao je da je tražio od Kolegijuma ovog doma da odloži današnji nastavak sednice jer „ne postoje normalni uslovi za rad rad Parlamenta“.

„Uslovi ne postoje zato što je očigledno dignuta atmosfera u BiH na nivo koji već ima novu dimenziju. Sve je ocigledno podgrejano izjavama člana Predsedništva BiH Izetbegovića koje imaju čak i ratnohuškački karakter, ali i s druge strane reakcijama koje je Milorad Dodik iskoristio sa svoje strane da podgreje tu atmosferu“, kazao je Bosić.

On je dodao da je evidentno da se u celu pricu uključuje i region, i Srbija i Hrvatska, i da će situacija izgledati veoma loše ukoliko se brzo ne razjasne pojedine stvari i ukoliko političari koji su glavni izvor krize ne promene stavove i retoriku.

Bosić je rekao da je veoma zabrinut za budućnost BiH.

„Mi ćemo se vratiti i nastaviti ovu sednicu u trenutku kada se stvore uslovi za normalan politicki rad. Ovde uslovi za normalan rad nikada neće postojati u klasičnom smislu“, naveo je Bosić.

On je istakao da je izvestan period sve blokirano, i da postoje političke snage koje bi želele da podgreju krizu koju su napravile.

Sve stranke iz RS smatraju da nakon Izetbegoviceve izjave treba zauzeti stav i odrediti dalje korake, ali ne i oko toga kakve mjere poduzeti. Dok su Dodik i politicki lideri stranaka iz RS koje ga podržavaju pozvali sve poslanike iz RS na blokadu institucija BiH, iz Saveza za promjene najavili su da nisu za blokadu institucija.

Zamenik predsedavajuće Predstavničkog doma iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je da „neko pokušava da poremeti odnose izmedu BiH i Srbije“.

„Ne smemo biti talac bilo čega. Mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum, a ovim se on krši. Svako ko to radi mora biti svestan da mogu biti posledice“, izjavio je Džaferović.