Bolsonaro i Lula da Silva razmenjivali uvrede u TV debati 1EPA-EFE/Fernando Bizerra

Predsednik Brazila iz redova ultradesnice Žair Bolsonaro i bivši lider iz redova levice Luiz Inasio Lula da Silva imali su prvu TV debatu uoči opštih izbora u oktobru tokom koje su razmenili uvrede.

 

Bolsonaro je optužio bivšeg predsednika da je predvodio najkorumpiraniju vladu u istoriji Brazila.
Lula je uzvratio da je Bolsonaro uništio Brazil.

Lula, koji je bio predsednik od 2003. do 2010. godine, vodi u anketama javnog mnjenja, piše BBC. Međutim, kako se ukazuje, razlika među kandidatima se smanjuje.

Lula da Silva i Bolsonaro su u nedelju učestvovali u TV debati zajedno sa još četiri predsednička kandidata.
„Vaša vlada je bila najkorumpiranija u istoriji Brazila“, rekao je Bolsonaro (67) Luli (76).

On je takođe bivšeg predsednika više puta nazvao „bivšim osuđenikom“, aludirajući na to što je Lula da Silva 2018. bio osuđen za korupciju i uhapšen.
Lula je naglasio da je njegovu presudu preinačio Vrhovni sud.

Bolsonaro je, međutim, nastavio. „Bila je to kleptokratija, vlada zasnovana na pljački“, rekao je, aludirajući na „Operaciju Autopraonica“, korupcionaški skandal u koji je umešan brazilski državni naftni gigant Petrobras.

„Zašto želite da se vratite na vlast? Da opet isto uradite s Petrobrasom?“ dodao je.

Lula je rekao da njegova vlada treba da bude zapamćena po tome što je pružila pomoć desetinama miliona ljudi da izađu iz siromaštva i optužio je Bolsonara da uništava tu zaostavštinu.

On je naglasio da aktuelni predsednik „uništava“ zemlju.

Tenzije su, kako piše BBC, bile još veće među članovima tabora kandidata koji su debatu gledali na ekranu u bekstejdžu.

Jedan pripadnik Lulinog tabora je optužio Bolsonarov tabor da „nema neophodnu zrelost da bi prisustvovao debati“ nakon što su se njegovi pripadnici rugali i dobacivali uvrede dok je Lula govorio.

Rikardo Sales, Bolsonarov saveznik i bivši ministar za pitanja životne sredine, i član Lulinog tima su se gotovo potukli.

U međuvremenu, pristalice Simona Tibeta, kandidata partije centra Brazilski demokratski pokret, su vikale na obojicu, optužujući ih da su podjednako loši.

Incident je prekinut tek kada su ova dvojica bili fizički razdvojeni.

Prvi krug izbora će biti održan 2. oktobra dok je drugi krug planiran za 30. oktobar ako nijedan kandidat ne dobije 50 odsto validnih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.