Počela kampanja za predsedničke izbore u Brazilu, Bolsonaro i da Silva glavni konkurenti 1. EPA-EFE/Fernando Bizerra

U Brazilu je zvanično počela kampanja za predsedničke izbore zakazane za 2. oktobar, na kojima su glavni konkurenti aktuelni predsednik Žair Bolsonaro i bivši Luiz Inasijo Lula da Silva.

Kako je Bolsonaro izraziti desničar i konzervativac, a da Silva levičar i borac za radnička prava, izbori će biti i politički “sudar” dva Brazila.

Prvi predizborni mitinzi pokazali su političku polarizaciju u ovoj najvećoj latinoameričkoj zemlji, a da Silva je već počeo da nosi pancir tokom javnih nastupa.

Bolsonaro je svoj prvi predizborni miting održao u gradu Huiz de Fora i to na raskrsnici na kojoj ga je tokom prošle kampanje 2018. nožem napao i teško povredio psihički bolesnik. U predizbornoj kampanji 2018.

Bolsonaro se uspešno predstavio kao autsajder koji vodi krstaški rat za zakon, red i konzervativne vrednosti. Nazvali su ga brazilskim Trampom, a sa bivšim američkim predsednikom ima bliske političke odnose.

Brazil je teško stradao tokom pandemije, a mnogi su Bolsonara optuživeli da nije ozbiljno shvatio opasnost od virusa kovid 19. Mnogi su, međutim, zadovoljni Bolsonarovim učinkom i najavljuju da će ponovo za njega glasati.

Ankete ipak daju prednost da Silvi, koji je kampanju počeo fabrici Folksvagena u Sao Bernardo do Kampu, industrijskom gradu izvan Sao Paula gde je postao slavan kao sindikalni lider 1970-ih.

Ovo je šesta predsednička trka za da Silvu, koji je pobedio dva puta i bio predsednik od početka 2003. do kraja 2010. Socijalni programi koje je sproveo izvukli su milione ljudi iz siromaštva, podseća DW, navodeći da je Brazil tokom njegovog mandata ekonomski procvetao, ali je i korupcija nastavila da se širi u toj najvećoj privredi Latinske Amerike.

Sam Lula da Silva je 2018. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije i pranja novca. Popularni političar zbog toga nije mogao da učestvuje na predsedničkim izborima 2018, na kojima je Bolsonaro pobedio.

Vrhovni sud je prošle godine ukinuo presudu, a Luli da Silvi su vraćena sva građanska prava. Ubrzo se vratio na političku scenu.
Ostali kandidati znatno zaostaju za Bolsonarom i da Silvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.