Bombaš sa Balija, “učenik Bin Ladena” pušten na uslovnu slobodu: Njegove bombe su usmrtile najmanje 202 osobe 1Foto: EPA-EFE/MADE NAGI

Indonezija je pustila na uslovnu slobodu Umara Pateka, muškarca koji je napravio bombe iskorišćene u smrtonosnim napadima na Baliju 2002. godine, saopštilo je u sredu Ministarstvo prava i ljudskih prava.

Patek, član grupe Džema Islamija koja je povezana sa Al Kaidom, osuđen je na 20 godina zatvora 2012. godine nakon što je proglašen krivim za pravljenje bombi u dva noćna kluba na Baliju, ubivši 202 osobe, od kojih je 88 Australijanaca.

Nakon puštanja na slobodu u sredu, Patek mora da se pridruži „mentorskom programu“ do aprila 2030. godine, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ako se za to vreme otkrije bilo kakvo kršenje, uslovni otpust će mu biti ukinut, dodalo je ministarstvo, javlja Rojters, a prenosi CNN.

U avgustu je vlada Indonezije saopštila da Patek ima pravo na uslovni otpust nakon što mu je kazna smanjena, a ta odluka izazvala je kritike porodica žrtava.

Pateku, koji je takođe osuđen zbog svoje uloge u smrtonosnim bombaškim napadima na crkve 2000. godine, odobreno je niz malih smanjenja kazne kao deo oprosta koji se redovno daje zatvorenicima povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Indonezije 17. avgusta.

Mnogi članovi grupe “Jemaah Islamiiah”, poput Pateka, trenirali su i borili se u Pakistanu i Avganistanu početkom 1990-ih i bili su pod dubokim uticajem učenja vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Patek je izmicao istražiteljima koji su istraživali napade iz 2002. godine sve do njegovog hapšenja u januaru 2011. u Abotabadu u Pakistanu, istom selu u kojem su američki mornarički foki pucali i ubili bin Ladena nekoliko meseci kasnije.

Patek je potom izručen Indoneziji, gde je osuđen 2012. godine.

Trojica organizatora bombaških napada na Baliju – Imam Samudra, Amrozi bin Nurhasim i Ali Gufron – pogubljeni su 2008.

Patek je bio poslednji od optuženih kome se sudi u Indoneziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.