Borelj osudio nasilje na demonstracijama u Briselu protiv kovid zdravstvene propusnice 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj osudio je „beuzumnu destrukciju i nasilje“ na demonstracijama protiv zdravstvene kovid propusnice danas u Briselu kada je, između ostalog, napadnuta i zgrada Evropske unije.

U poruci preko tvitera Borelj se takođe zahvalio saveznoj policiji Belgije na njenom delovanju da suzbije nasilne demonstrante.

Sukobi su izbili danas u Briselu između policije i demonstranata protiv restrikcija vezanih za pandemiju kovida-19 za vreme protesta u kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi, prenosi Frans pres.

Sukobi su izbili blizu sedišta Evropske unije, kada je policija upotrebila vodene topove i suzavac da potisne demonstrante koji su koristili kamenje i petarde.

Prema radiju RTL maskirani demonstranti su slomili prozore na ulazu zgrade Službe za spoljne poslove Evropske unije.

Nešto kasnije su policajci koje su demonstranti gađali metalnim ogradama morali da se sklone u stanicu metroa.

Prema vlastima, oko 50.000 ljudi prošetalo se glavnim gradom Belgije, a tu je bilo i učesnika iz više drugih evropskih zemalja. Današnji protesti su bile najveći u seriji demonstracija u tom gradu poslednjih meseci.

Policija je saopštila da je uhapšeno 70 ljudi, među kojima oko deset zbog prestupa kao što je bacanje predmeta i uništavanje imovine, prenosi Frans pres.

Tri policajca i 12 demonstranata je hospitalizovana, ali niko nije životno ugrožen.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro je u saopštenju rekao da je sloboda izražavanja jedna od osnova belgijskog društva i da je svako slobodan da izrazi svoje mišljenje, ali da društvo nikad ne dozvoljava „slepo nasilje, a još manje prema policijskim snagama“.

„Osobe koje su uključene u današnje nerede će biti sudski gonjeni“ rekao je  belgijski premijer.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz je u tviter poruci izrazio žaljenje zbog teškog dana i fizičkih napada na policiju.

Demonstranti su šetali noseći transparente sa kritikama upućenim premijeru Aleksandru de Krou kao i zdravstvenoj propusnici koja je obavezna za ulazak na brojna mesta.

I tokom nekih od ranijih demonstracija protiv zdravstvene potvrde potrebne za ulazak u restorane i na kulturne događaje koji su se redovno održavali u glavnom gradu Belgije poslednjih nedelja, izbijali su sukobi sa snagama reda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.