Borel u Njujorku organizovao večeru za lidere Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) priredio je na marginama Generalne skupštine UN neformalnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana na kojoj su razgovarali o situaciji u regionu i odnosima EU-Zapadni Balkan, kao i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan početkom oktobra.

„To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa napred“, saopšteno je danas iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Na sinoćenjem sastanku su učestvovali predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Kosova Vjosa Osmani, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Albanije Edi Rama kao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

To je bio drugi sastanak sa liderima Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju u Briselu, dodaje se u saopštenju.