Borelj negira da je zakazan sastanak evropskih zvaničnika sa Iranom o nuklearnom pitanju 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Nije predvidjen nikakav sastanak u četvrtak u Briselu sa Irancima o ponovnom pokretanju pregovora o iranskom nuklearnom pitanju, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Iran je najavio da će se održati takav sastanak u Briselu i dolazak iranskog pregovarača Alija Bagerija.

„Neće biti sastanka u četvrtak, da je predvidjen sastanak ja bih bio obavešten“, rekao je danas Borelj u Luksemburgu u obraćanju na sastanku sa ministrima spoljnih poslova EU.

On je rekao da iranski nuklearni pregovori treba da se održe u Beču ali da datum za njihov nastavak još nije odredjen.

„Rekao sam Irancima de vreme pritiska i da ide protiv njih“, dodao je Borelj.

Borel je rekao da su Iranci informisali evropskog pregovarača Enrikea Mora da žele prethodno da imaju razgovore sa njim, ali da nije precizirano tačno šta hoće i ništa konkretno nije dogovoreno.

Iranski ministar spoljnih poslova objavio je danas da će iranski pregovarač Ali Bageri doći u Brisel u četvrtak da razgovara o nerešenim pitanjima posle razgovora sa evropskim pregovaračem Enrikeom Morom.

Borelov portparol demantovao je za Frans pres da se organizuje takav sastanak a Borel je rekao da ga Iranci nisu obavestili o dolasku svog pregovarača.

Borel je medjutim dodao da nije protiv takvog sastanka i da je spreman da ga održi.

EU pritiska Irance da nastave pregovore počete u Beču da se spase nuklearni sporazum postignut sa velikim silama 2015. godine. Pregovori su prekinutu od juna kada je izabran novi iranski predsednik.

Borel je informisao evropske ministre o razgovorima Enrikea More u Teheranu sa novim timom pregovarača iranskih vlasti i o svom sastanku u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

„Stvari se popravljaju“, rekao je Borel.

Medjutim po rečima jednog evropskog zvaničnika Iranci još nisu spremni da nastave pregovore u Beču, a cilj je da ih oni nastave što je pre moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.