Borelj "potpuno uveren" da će biti postignut sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je „potpuno uveren“ da će evropski blok postići sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji.

On je ukazao da veruje da bi do tog sporazuma moglo da dođe na samitu u Briselu koji se održava danas i sutra, piše Bi-Bi-Si.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe rekao da je „sada“ vreme da se donese odluka o embargu na rusku naftu.

„Nije lako“, priznao je. „Nadam se da ćemo moći da donesemo odluku o tom važnom pitanju.“

Dvojica zvaničnika su govorili odvojeno, pošto su stigli na samit lidera EU.

Kompromisni predlog bi bio da se prvo targetira uvoz nafte koji dolazi preko mora, a naftovodi kasnije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, međutim, prethodno rekla da su njena očekivanja mala da najvažnija pitanja mogu biti rešena u sledećih 48 sati.

Predsednica estonske vlade Kaja Kalas je rekla da je realno očekivati sporazum na sledećem samitu EU koji će biti održan 23-24. juna, izvestio je Rojters.

I mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je video najnoviju verziju dokumenta o sankcijama i da „nema sporazuma“.

On je kritikovao Evropsku komisiju zbog, kako je naveo“, „neodgovornog“ ponašanja u vezi s načinom kako upravlja predloženom zabranom ruske nafte.

Pošto je stigao na samit lidera EU u Briselu, ukazao je da Komisija, koja izrađuje zakone za države članice, nije uspela da prikladno pregovara o embargu sa zemljama članicama.

On je rekao da je zabrana nafte usledila „iznenada“, bez odgovora na pitanja o energetskoj bezbednosti Mađarske. „Energetika je ozbiljno pitanje. Potrebna su nam rešenja, a tek onda sankcije“, rekao je.

On je, međutim, kako ukazuje Bi-Bi-Si, dao i pozitivniji komentar o predloženom kompromisu kojim bi od bilo kakve zabrane bila izuzeta nafta iz naftovoda, te je rekao da to „nije loša ideja“.

„To je dobar pristup, ali nam je potrebna garancija da u slučaju nezgode s naftovodom imamo pravo da iz drugih izvora dobijamo rusku naftu“, rekao je Orban.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari