"Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana, moramo ubrzati proces proširenja": Borelj u Austriji 1Foto: (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Evropa nije kompletna dok Zapadni Balkan ne postane njen deo, te da je potrebno ubrzati proces proširenja koji se predugo odlaže.

„Ranije proširenje je bilo uspešna priča. Dalje proširenje takođe će biti uspešna priča. Problem je jer se odlaže predugo. Sada moramo da ga ubrzamo. Ne zaboravimo da Evropa nije kompletna dok (zemlje Zapadnog Balkana) ne postanu članice“, rekao je on u obraćanju na Evropa forumu nakon što je primio nagradu Alojz Mok.

Nagradu mu je na forumu uručio ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Borelj je istakao da je ključna reč prvog talasa proširenja EU bila je tržište, danas je ključna reč bezbednost. ;

„Suočavamo se sa važnim pretnjama, živimo u opasnom landscapes. Ali budite oprezni, nacionalna rešenja i izgradnja zidova neće biti rešenje za Evropljane“, rekao je on.

Dodao je da se demokratija ne širi već se vraćaju autoritarni režimi, slobode su ugroženje, a sve se pretvara u oružije – energija, hrana, tehnologija, migracije.

„I u okviru Evrope vidimo povratak autoritarnih ideja, koje su nam u prošlosti načinile mnogo zla. Mislim da se Evropa okreće od Evrope otvorene za svet i željne da pronalazi zajednička rešenja ka Evropi ratova i nacionalnih rešenja“, upozorio je i dodao da je potrebno graditi mostove jer svetu treba Evropa koja predstavlja slobodu, prosperitet i društvenu koheziju.

Šalenberg je rekao da je Zapadni Balkan „kulturno, psihološki i emocionalno“ neposredni komšija Evropske unije.

„Nema sumnje, i verujem da smo u tome saglasni, da je Zapadni Balkan već deo evropske porodice, pripada joj. Uvek sam strog prema onima koji tvrde da je taj region dvorište EU, to je potpuno pogrešno. Nismo kompletni dok oni nisu deo naše porodice i moramo da ubrzamo ovaj proces“, rekao je ministar.

Evropa forum održava se u Vahau u Austriji i traje do sutra.

Tokom foruma, visoki predstavnik EU će prisustvovati radnim sastancima i diskusijama sa Šalenbergom, ministrima spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana, predstavnicima tink tenkova i organizacija civilnog društva.

Takođe će se bilateralno sastati sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari