Bosna i Hercegovina, Rumunija i Bugarska u veoma teškoj borbi sa četvrtim talasom 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Kada posmatramo države u regionu, najgora epidemijska situacija je u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji.

U Bugarskoj od posledica korona virusa poslednjih dana umire oko 300 osoba dnevno, dok je u Rumuniji taj broj skoro duplo veći. U BiH, sarzmerno svojoj veličini brojke su opominjujuće, jer se dnevno zarazi preko 1.500 ljudi.

Prema podacima sa portala Worldometer, BiH je na drugom mestu po broju umrlih na milion staovnika u svetu. Istovremeno to je jedna od država u kojima kovid propusnice još nisu na snazi.

Prema rečima Gorana Čerkeza, ministra zdravlja federacije BiH, ova mera neće biti usvojena u skorijem periodu. Prema njegovim rečima, za sva veća okupljanja kao što su utakmice, već su se koristile nešto oštrije mere za ulazak, kao što su PCR testovi.

U martu ove godine, dok su vlasti BiH kasnile sa nabavkom vakcina, regionalno istraživanje kompanije Valicon, pokazalo je da gotovo dve trećine stanovnika želi da se vakciniše, prenela je Radio Slobodna Evropa.

U aprilu su u Sarajevu održani i protesti, jer vlasti do tada vlasti nisu nabavile vakcine protiv kovida 19, čime su, kako smatraju građani, ugrozili javno zdravlje. Nakon toga su usledile i krivične prijave zbog nedostatka vakcina, a danas nadležni ističu kako vakcina ima sasvim dovoljno. U većem obimu, vakcine su počele da pristižiu u BiH tek u junu. Međutim, deluje da je zainteresovanost stanovništva za imunizaciju manja nego tada, jer je, prema podacima sajta Our World in Data, u Bosni i Hercegovini potpuno vakcinisano tek 20,8 odsto stanovništva.

Rumunija je, što se kovida tiče, na jednom od najgorih mesta u Evropi, za šta se može kriviti skepticizam prema vakcinama, ali i nesposobnost predsednika i vlade da uvere narod u potrebu vakcinisanja, piše Dojče vele. Koliko je situacija loša, govori i otvoreno pismo Kolegijuma rumunskih lekara, napisano u oktobru. U „Vrisku iz očaja“, kako su lekari nazvali ovo pismo, detaljno je opisana katastrofa zdravstvenog sistema. „Nismo samo u pandemiji, mi smo u katastrofi“, izjavio je predsednik Kolegijuma, Danijel Koriu.

Iako Rumunija nije jedina država u kojoj su svakodnevno zabeležene visoke brojke novozaraženih i preminulih, ono što je izdvaja od drugih zemalja EU jeste to što je njen zdravstveni sistem preopterećen kao nijedan drugi i što se, prema mišljenju mnogih direktora bolnica i lekara, nalazi pred kolapsom.

Tek početkom oktobra pojavile su se nove mere: stalno nošenje maski, nočni policijski čas, ograničenja odlaska na masovne događaje. Rumunija je trenutno jedna od država EU sa nižom stopom vakcinacije, a procenat vakcinisanih iznosi svega 30,7 odsto, što je, kako Dojče vele navodi, znatno manje od polovine prosečnog broja vakcinisanih u EU.

Skepticizam prema vakcinaciji pojava je koju podržavaju i nacionalistički orijentisani političari, kao i uticajna Rumunska pravoslavna crkva. Ova zemlja koja ima oko 19,3 miliona stanovnika do sada je registrovala više od 48.000 smrtnih slučaja koje su posledica infekcije korona virusom, dok je od početka pandemije do sada registrovano 1,6 miliona slučaja infekcije.

Pre nešto više od nedelju dana, Bugarska je prijavila rekordan broj slučajeva potvrđene zaraze, ali i smrtnih slučajeva u jednom danu.Kako je vakcinacija naišla na otpor građana, te je broj novozaraženih nastavio da raste, Bugarska sa sedam miliona stanovnika i više od 24 hiljade preminulih od kovida od početka pandemije, uvela je kao obavezne zdravstvene propusnice za većinu zatvorenih javnih prostora. Uvođenje ove mere izazvalo je proteste širom države, a neke političke stranke optužuju privremenu vladu da nije uspela da upravlja pandemijom uoči parlamentarnih izbora 14. novembra.

Broj vakcinisanih, koji je prema podacima Our World in Data samo 20 odsto, poražavajuć je kada se uporedi sa 74 odsto što je, prema pisanju Euronews-a, prosek u EU. Ipak, broj vakcinisanog odraslog stanovništva povećao se od kada su vlasti, između ostalog, ograničile pristup restoranima, bioskopima i teretanama, samo za one koji su imunizovani, preležali virus ili imaju negativan test na kovid 19.

Grčka zaoštrila mere i kontrole

Atina – Grčka je uvela nove i strože mere, prenosi grcka.info. Prekjuče je ovde bilo 6.700 zaraženih, 59 preminulih i 434 intubiranih Građani su pozvani da požure sa vakcinacijom. Od subote će se dodatno primenjivati mere koje će najviše uticati na nevakcinisane. Obavezni su sada rapid ili antigenski testovi za sve zaposlene koji nisu vakcinisani i to o nijhovom rošku. Kazne za vlasnike radnji koji primaju potrošače bez setfikata su udvostručene: 5.000 evra i zatvaranje radnje na 10 dana, a javno će biti objavljen spisak prodavnica koje su prekršile mere. Sportski timovi će biti kažnjeni zabranom prisustva navijača ukoliko ne poštuju odredbe o upotrebi maski. D. D.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.