Brisel brani novinarku od Janšinih optužbi 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Evropska komisija je danas osudila optužbe slovenačkog premijera Janeza Janše na račun novinarke za koju je rekao da o njemu i njegovoj stranci laže, reagujući na članak objavljen na portalu politico.eu, prenela je slovenačka agencija STA.

„Svakodnevno radimo s vama, tako da dobro znamo profesionalnost i predanost briselskih novinara“, rekao je portparol EK Kristijan Vigand, odgovarajući na pitanje dopisnika austrijskog lista Prese o Janšinom negativnom tvitu u kojem je posebno izdvojio autorku članka o medijskoj situaciji u Sloveniji, novinarku Lili Bajer, prenosi Beta.

Kako podseća agencija Hina, politico.eu je poslednjih nedelja objavio više članaka o slovenačkom premijeru, prenoseći ocene slovenačkih novinarskih organizacija o „autokratiji“ koju uvodi Janša i o ograničavanju medijskih sloboda u Sloveniji, kao i o pritiscima na novinare.

Janša je u tvitu napisao da je reč o lažima koje šire slovenački „levo“ usmereni novinari protiv njegove vlade koji su, po oceni premijera, pristrasni i nepouzdani, prenosi Beta.

„Slobodni i nezavisni mediji ključni su za demokratiju i vrednosti EU. Njihov zadatak je da provere našu odgovornost. Zaštita novinara mora da bude prioritet svake zemlje. Ne sme biti mržnje, pretnji ili ličnih napada“, rekao je Vigand. Portparol EK Erik Mamer istakao je da je tu poruku u potpunosti podržala predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, preneli su danas slovenački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.