Britanska policija uhapsila Džulijana Asanža (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Osnivača Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijana Asanža uhapsila je britanska policija, javio je BBC.

Policija je navela da je Asanž odveden u pritvor i da će se pojaviti pred sudom „što je pre moguće“, prenosi Bi-Bi-Si.

Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu pre sedam godina kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena.

On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih diplomatskih i vojnih depeša putem Vikiliksa.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pokazao je „nezahvalnost i nepoštovanje“ prema Ekvadoru koji mu je pružio utočište od 2012. godine u ambasadi u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora, pre nekoliko dana, 6. aprila, ali nije pomenulo izbacivanje Asanža iz ambasade.

„Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umesto da budu zahvalni zemlji koja ga je gostila skoro sedam godina“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je reagovalo na nedavnu poruku Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se Kito i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali poslednjih meseci. Posle nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

http://https://www.youtube.com/watch?v=5ciwddeeIdU

Predsednik Lenin Moreno izjavio je nedavno da je Asanž ponovo prekršio protokol o poštovanju uslova pružanja utočišta, ali nije pomenuo izbacivanje Asanža iz ambasade.

Ekvador poništio državljanstvo Džulijanu Asanžu

Vlada Ekvadora objavila je da je kao deo odluke o proterivanju Džulijana Asanža iz svoje ambasade u Londonu, poništila njegovo državljanstvo, koje je dobio prošle godine u neuspelom pokušaju da se okonča burni boravak aktiviste u ekvadorskoj diplomatskoj misiji, prenosi N1, navode agencije Anadolija.

Ekvador je, takođe, optužio pristalice Vikiliksa i dvoje ruskih hakera da pokušavaju destabilizovati tu zemlju.

Ministarka unutrašnjih poslova Maria Paula Romo izjavila je da je bliski saradnik Vikiliksa ove godine putovao sa bivšim ekvadorskim ministrom spoljnih poslova Rikardom Patinom u nekoliko zemalja, u pokušaju da potkopaju Vladu Ekvadora.

Romo nije identifikovala osobu, ali je rekla da će njeno ime, kao i imena dvojice ruskih hakera koji rade u Ekvadoru, biti predati pravosudnim organima u narednim satima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari