Britanska vojska: "Prve grupe vojnika koje je Moskva mobilisala stižu u vojne baze" 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Britanska vojska javila je danas da su prve grupe ruskih vojnika koje je Moskva mobilisala počele da stižu u vojne baze.

U obaveštajnom brifingu onlajn, britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je „više desetina hiljada ljudi“ mobilisano.

Kako navode Britanci, Ruse čekaju izazovi.

„Za razliku od većine zapadnih vojski ruska vojska obezbjeđuje prvobitnu obuku niskog nivoa u okviru njihovih određenih operacionalnih jedinica, umesto da se obučavaju u za to određenim centrima za obuku“, naveli su oni.

U normalnim okolnostima dva bataljona su raspoređena dok treći ostaje iza njih radi obuke, međutim, u ukrajinskom ratu čak je i treći bataljon raspoređen, čime se slabi ta obuka, navodi se.

Raste zabrinutost da bi Rusija mogla da proširi sukob kada završi održavanje referenduma o pripajanju Rusiji u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve, koje Ukrajina i zapad smatraju nelegalnim.

Glasanje, koje se završava sutra, održava se u vreme kada su hiljade stanovnika tih oblasti pobegle, a prema snimcima, naoružani ruski vojnici idu od vrata do vrata da vrše pritisak na Ukrajince da glasaju.

Očekuje se da će Rusija proglasiti rezultate u svoju korist, posle čega bi Moskva mogla da pripoji tu teritoriju i za navode kako brani sopstvenu teritoriju, čak i za „nuklearnu zaštitu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.